G uvernul a aprobat miercuri un Memorandum prin care garanteazã functionarea Complexului Energetic Hunedoara si prin care a alocat acestui colos industrial suma de 500 de milioane de lei.

Sunt bani care garanteazã functionarea pe urmãtorii 3 ani a mineritului, iar acum nu va mai fi nicio discriminare între minerii care sunt la minele aflate în program de închidere si cele douã care mai sunt considerate viabile.

„Guvernul României, prin Memorandumul aprobat, asigurã urmãtoarele: continuarea activitãtii CEH, cel mai mare agent economic din Hunedoara, ce va avea ca efect mentinerea locurilor de muncã, plata contributiilor la bugetele locale si mentinerea unui nivel de trai corespunzãtor în aceastã zonã, cu atât mai mult, cu cât este singurul agent economic care furnizeazã agent termic la Petrosani si Deva. În plus, garanteazã si continuitatea furnizãrii agentului termic la Petrosani si Deva, dar si mãsuri de protectie a minerilor disponibilizati de la CEH, similare celor care pleacã de la SNÎMVJ, dar si functionarea grupul 3 De la Deva si a grupului 4 de la Paroseni, cel putin pânã în 2024”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Practic, Memorandumul este o garantie a Guverului cã mineritul nu va fi închis, dar si cã minerii care pleacã de la minele neviabile vor primi bani ca sã se disponibilizeze.

„Un lucru îmbucurãtor este cã s-a prelungit activitatea SNÎMVJ si pentru anul 2019, pentru închiderea ecologizãrilor, iar un alt lucru îmbucurãtor este cã ortacii care au plecat de la SNÎMVJ plecau cu plãti compensatorii, de acum vor putea pleca la fel si colegii de la CEH, care, cu sigurantã, vor fi cuprinsi în etapele de disponibilizare viitoare”, a adãugat si Laslo Domokos, lider sindical si membru PNL. De cealaltã parte, prin memorandumul aprobat de cãtre Guvern se doreste si reducerea unora dintre datoriile CEH.  “Interventia financiarã a Guvernului ne aratã cã bugetul propriu al CEH poate fi dimensionat altfel. Mai mult interes în vânzarea energiei produsã de CEH la un pret corect. CEH nu poate deveni profitabil peste noapte. Prin acest memorandum, pierderile sunt diminuate, un alt pas este cã cei care pleacã o fac în conditii corecte, alt pas este un program de eficientizare a activitãtii, astfel încât datoriile sã scadã”, a subliniat Adrian David.

Cele douã mine care rãmân la CEH cu subventie, respectiv Vulcan si Livezeni vor putea face usor transferul personalului care nu iese la pensie. Practic, acum minerii vor putea usor sã plece de la o unitate la alta, indiferent de la ce minã vin.

Diana Mitrache
Monika BACIU