“În Romania statul ocroteste cãsãtoria si familia; el sprijinã, prin mãsuri economice si sociale, dezvoltarea si consolidarea familiei” – Codul Familiei. Doar cã la Petrila, statul “ocoleste” familia si percepe taxe peste taxe pentru cei care vor sã îsi uneascã destinele.

Întemeierea unei familii începe, la Petrila, cu taxe. Tinerii soti trebuie sã simtã încã de la începutul drumului cã orice în viatã costã. Asa se face cã la Petrila, încã înainte ca cei doi sã îsi spunã “DA” în fata ofiterului de stare civilã sunt nevoiti sã achite taxe, taxe si iar taxe. Existã o hotãrâre de consiliu local care reglementeazã aceste taxe.

Taxã pentru cununie

Prima taxã perceputã tinerilor însurãtei de la Petrila este cea de cununie. Este un privilegiu sã te cununi la Petrila, astfel trebuie plãtitã o taxã. Valoarea acesteia depinde însã în functie de timpul cununiei. Pentru cã si la starea civilã existã varianta lungã si varianta scurtã, taxa de cununie este 100 de lei pentru 30 de minute sau 150 de lei pentru o orã. De fapt, actul în sine nu dureazã mai mult de 10 minute, timp în care ofiterul de stare civilã le citeste mirilor din Codul Familiei, iar pozele si felicitãrile se întind pe o perioadã mai mare de timp.  “Taxa de timbru în valoare de 4 lei (2 lei/persoanã) sau 2 timbre fiscale/2×2 lei. Taxele de cununie –stabilite de Consiliul Local Petrila prin Hotãrâre: – taxa pentru zilele nelucrãtoare (sâmbãta)-100 lei – 1/2 orã; 150 lei – 1 orã”, aratã documentele Primãriei Petrila.

Taxã pentru imortalizarea evenimentului

Si cum tinerii însurãtei vor sã imortalizeze momentul si acesta costã. Mirii au de achitat taxã foto si video pentru a surprinde cel mai important moment din viata lor. Doar cã de banii dati nu li se oferã si serviciile, ci li se oferã, în cel mai fericit caz, o chitantã. E treaba lor sã se descurce cu filmatul si fotografiatul.

“Taxa foto-30 lei; taxa video -30 lei. Taxele de timbru si de cununie se achitã la Serviciul de Impozite si Taxe cu sediul în orasul Petrila, str. Minei, bl. 33, parter. Mentionãm cã Primãria Petrila nu efectueazã servicii foto sau filmãri video si nu vã pune la dispozitie tãvi sau pahare.”, mai aratã documentele Primãriei Petrila.

Primãria Petrila le mai aduce la cunostinta mirilor faptul cã dacã vor sã se cãsãtoreascã, trebuie sã o facã în baza unui program bine stabilit.  “Vã rugãm sã tineti cont cã programul de cãsãtorii în weekend este: sâmbãta între orele: 15 – 19 , ATENTIE!!! – duminica nu se lucreazã. Nu se oficiazã cãsãtorii în afara sediului primãriei”, mai aratã documentele.  Autoritãtile locale de la Petrila nu au putut fi contactate pentru a oferi informatii cu privire la acest proiect de hotãrâre. Anul trecut, la Lupeni a existat o hotãrâre prin care cuplurile care doreau sã îsi uneascã destinele plãteau o taxã specialã. Însã la Lupeni era vorbade cuplurile care vor sã îsi uneascã destinele în fata ofiterului de stare civilã în statiunea montanã Straja.

Monika BACIU