Sistemul de învãtãmânt obligatoriu este, teoretic, gratuit în România. Practic este însã un lux. Pãrintii scot, lunar, sume importante de bani pentru a-i trimite pe copii la scoalã. Este si cazul elevilor care fac naveta pentru a ajunge la cursuri.

Situatia este mai dificilã în comunele hunedorene, acolo unde elevii au de parcurs zeci de kilometri pentru a ajunge la scoalã. Banii de navetã nu au fost încã decontati, iar pãrintii nu îi mai pot sustine.

„Vã aduc la cunostintã faptul cã în comunele judetului Hunedoara nu s-au virat sumele aferente transportului elevilor care fac naveta la scoalã, motiv din care abandonul scolar riscã sã creascã”, aratã un parlamentar ministrului Educatiei. De cealaltã parte, oficialii Ministerului Educatiei sustin cã decontarea abonamentelor de cãlãtorie se realizeazã lunar.

“În vederea respectãrii prevederilor (…) din Legea Educatiei Nationale (…), Ministerul Educatiei Nationale si Cercetãrii Stiintifice a emis nota (…) prin care se precizeazã modalitatea decontãrii transportului elevilor care nu pot fi scolarizati în localitatea de domiciliu. Astfel, decontarea abonamentelor se realizeazã dupã un calendar bine determinat, MENCS efectueazã deschiderea de credite bugetare pentru plata abonamentelor aferente lunii precedente, iar unitãtile de învãtãmânt au obligatia de a efectua plata în luna în care au primit creditele bugetare. Efectiv, plata se realizeazã pânã la sfârsitul lunii în curs”, aratã oficialii Ministerului Educatiei.

Valea Jiului, preturi duble pentru naveta elevilor

Si în Valea Jiului elevii care fac naveta între localitãti suportã toate costurile. Aici firma de transport în comun nu acceptã abonamente, drept pentru care pãrintii scot din buzunar, lunar, sute de lei pentru a-i trimite pe copii la scoalã.

Monika BACIU