Mutãri spectaculoase la Complexul Energetic Hunedoara care îl are acum în frunte pe Michael Melczer, un om ce provine din mediul de afaceri si care a gestionat o firmã ce a avut mereu contracte cu firma la a cãrei cârmã se aflã începând din 2 noiembrie. Mai mult, ca sã fie si mai uluitoare schimbarea, dupã ce Cosmin Chiuzan a plecat, pentru cã la 1 noiembrie i-a expirat mandatul de director general, CEH are si doi directori generali adjuncti, care îl vor seconda pe Melczer.

„Conducerea  este formatã din domnul Michael Melczer, director general, Nica Petre  director general adjunct pe partea de minerit si domnul Horia Giurgiu, director general adjunct pe partea de energie”, a declarat Darius Câmpean, presedintele sindicatului Muntele. Cei trei care au preluat Complexul Energetic Hunedoara aduc în premierã si cele douã noi posturi, special înfiintate pentru Nica si Giurgiu. „Nu am avut pânã acum niciun post de director adjunct. Ele se vor înfiinta cu data 2 noiembrie 2016, din ce stiu eu si tot atunci se vor face si numirile celor doi pe functii”, a mai spus presedintele sindicatului Muntele.

CEH în faliment nedeclarat cu un director general, doi adjuncti si doi administratori

CEH pare a functiona pe principiul “de câti politisti e nevoie sã schimbi un bec”. La CEH e nevoie de cinci oameni, oficial, pentru a fi condus. Structura de conducere a societãtii s-a schimbat. A fost numit un nou director general si doi directori adjuncti. Acestora li se adaugã un administrator judiciar si încã unul special. Astfel, CEH este condus la acest moment de cinci persoane si multe entitãti… din interiorul si din afara acesteia.

1-1

Condus spre ce si ce cine?

Spre ce va fi condus Complexul Energetic Hunedoara rãmâne de vãzut. Spre falimentul care în momentul acesta pare a fi inevitabil sau spre o posibilã redresare care însã implicã închiderea unor unitãti miniere si a unor grupuri. Potrivit surselor noastre este nevoie de doi directori adjuncti tocmai pe acest considerent. Existã premisele separãrii activitãtii miniere de cea energeticã, astfel cã unul dintre directorii adjuncti va coordona activitatea minierã, iar cel de-al doilea activitatea energeticã.

Horia Giurgiu, acuzat de furt

Horia Giurgiu, unul dintre noii directori adjuncti ai Complexului Energetic Hunedoara, este acuzat de furt intelectual. Acesta alãturi de alte trei persoane a sustinut cã a brevetat o inventie pentru care a primit 300 de milioane de lei în anul 2003. Nouã ani mai târziu, la data de 28 septembrie 2012, Oficiul de Stat pentru Inventii si Mãrci (OSIM) a publicat în Buletinul Oficial decizia de anulare a brevetului de inventie obtinut de autorii prof. dr. ing. Vaida Victor, ing. Francisc Egyed, dr. ing. Laurean Manea, ing. Horia Giurgiu, dr. ing. Valentin Brânzea, si sing. Nicolae Panta. Asta dupã ce Înalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit – definitiv si irevocabil – cã inventia nu apartine celor sapte autori.

Nica, de la sindicat la administratie

Petre Nica a ajuns de la conducerea sindicatului Muntele, direct la conducerea Complexului Energetic Hunedoara. Timp de patru ani acesta s-a aflat în fruntea organizatiei sindicale, iar dupã demisia sa surprinzãtoare si intrarea în politicã, acesta a avansat si pe linie profesionalã. A ajuns director adjunct al CEH. Petre Nica a fost presedinte al sindicatului Muntele pânã luna trecutã, când a demisionat si s-a apucat de politicã. De-a lungul perioadei în care a fost la conducerea sindicatului, lui Nica i s-a reprosat ca a reusit „performanta” sã negocieze cel mai slab contract colectiv de muncã, iar minerii au pierdut o bunã parte din drepturile si facilitãtile pe care le aveau.

Michael Melczer, de la mediul privat, la consilier al directorului si acum director general

Michael Melczer a avut o ascensiune fulminantã într-o companie a cãrei prãbusire a fost evidentã. Acesta a plecat în urmã cu un an din fruntea unei companii private pentru a deveni consilier al directorului general al Complexului Energetic Hunedoara. Melczer a ajuns angajat al CEH relativ recent, in anul 2015, când a fost adus consilier personal al directorului general de la vremea respectivã, dupã ce ani la rând a lucrat în mediul privat, mai exact a fost mâna dreaptã a lui Aurelian Serafinceanu în cadrul consortiului Gerom. Apoi, în urma reevaluãrii organigramei, Melczer a fost detasat la Mina Livezeni. Acum, se reîntoarce la Complexul Energetic Hunedoara pe post de director general.

Societatea mai este administratã de un administrator judiciar provizoriu si de un administrator special, Bogdan Stãnescu. Astfel, cinci persoane conduc, oficial, CEH. Neoficial, CEH este în derivã si condus din umbrã spre faliment.

Monika BACIU
Diana MITRACHE