Dumitru Bârlida, seful echipei Salvamont din Parâng de aproape o jumãtate de veac, a decis sã se retragã. Nu va pãrãsi, însã, muntele, dupã 45 de ani de activitate dedicatã celor care urcã sus în Parâng, dar s-a decis, la finele sãptãmânii trecute, sã predea stafeta mai tinerilor sãi colegi.

„Nu am hotãrât sã plec definitiv din Serviciul Salvamont, doar din conducerea lui. Voi rãmâne ca membru al formatiei. Fiind cel mai vârstnic sef de Salvamont din tarã, am decis cã, la 71 de ani si jumãtate, sã predau stafeta unui bãiat mai tânãr ca mine, ca sã continue activitatea pe care eu am dus-o în 45 de ani de Salvamont”, a declarat Dumitru Bârlida, fost sef al Serviciului Salvamont Parâng.

Nu stie cine îi va locul lui, cã vor fi alegeri în aceastã sãptãmânã, însã, Mitu Bârlida, cum îi spun toti cei care au avut de-a face cu el, spune cã echipei sale nu îi lipsesc dotãrile, ci contractele, care de jumãtate de veac îi tin ca simpli voluntari, fãrã niciun act.

„Baza materialã este extraordinarã la aceastã orã, dotarea tehnicã a echipei este foarte bunã, dar lipsesc doar angajatii, care ar trebui sã fie angajati ca salvatori montani. Nu avem decât un singur angajat la Salvamont, în cadrul Consiliului Judetean, care activeazã în echipa Salvamont Petrosani. Am spus-o de foarte multe ori, dar voluntariat se tot face de 45 de ani si nu cred cã se mai poate face asa”, a mai adãugat Mitu Bârlida. Dumitru Bârlida a salvat sute de oameni, pe altii i-a coborât fãrã suflare si fiecare interventie a rãmas întipãritã undeva în sufletul sãu. Nu existã om care sã urce în Parâng si sã nu îl vadã pe pârtie, iar acolo îl vom gãsi si în aceastã iarnã, indiferent de vreme. De acum, însã, ca simplu salvamontist cu mare experientã.

Diana Mitrache