Galbene, mov, albe, sau albastre, crizantemele sunt acum vedetele pietei. Zeci de comercianti au venit cu florile care rezistã acum la temperaturile scãzute, în ghivece, sau le vând la bucatã, în buchete sau jerbe, pentru cã în Valea Jiului, de 1 noiembrie, ne comemorãm mortii.

Este prilejul excelent pentru comerciantii din Gorj sã vinã si tocmai ei sunt cei care predominã acum piata.  „Ca de fiecare datã, în jurul datei de 1 noiembrie, piata se umple de flori. Au venit din zona Gorjului foarte multi si, bineînteles comerciantii locali.

Le-am oferit spatiile din jurul pietei, pentru cã acolo s-a obisnuit lumea sã vinã”, a declarat Sorin Cretu, adminsitrator la Piata Centralã Petrosani. Florarii sunt acum în jurul pietei si oferta este diversificatã si la preturi avantajoase, nu mai mari ca anul trecut, dupã cum ne spun chiar ei. „Vânzarea a început mai greoi, cã am venit cam devreme. Timpul nu ne-a prea fost prielnic, dar sperãm sã se îndrepte si oamenii sã vinã sã cumpere. De altfel, în week-end au si sosit mai multi oameni care au cumpãrat. Si nici preturile nu s-au schimbat. Ele îsi pãsteazã acelasi pret de câtiva ani. Nu s-au scumpit. Este evolutia normalã a economiei”, a spus un comerciant venit din zona Gorjului, care, an de an, vine aici cu flori.

Ziua de 1 noiembrie va fi cea în care fiecare locuitor al Vãii Jiului va ajunge la cimitir, ca sã aprindã o candelã, sã punã un buchet de flori la cãpãtâiul celor dragi si sã ofere de pomanã, potrivit obiceiului.

Diana Mitrache