Sistemul prin care s-au implementat cardurile de sãnãtate este mai mult nefunctional decât functional.  Astfel, se creeazã disfunctionalitãti care îi afecteazã pe pacienti. Guvernul a stabilit un set de mãsuri ce urmeazã a fi aplicate în momentul în care sistemul nu functioneazã. Potrivit mãsurilor aprobate de Executiv, Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate (CNAS) constatã si comunicã, prin publicarea pe site-ul propriu, întreruperile în functionarea PIAS.

“În astfel de cazuri serviciile si dispozitivele medicale, inclusiv cele din cadrul programelor nationale de sãnãtate curative, se acordã off-line; furnizorii de medicamente elibereazã în sistem off-line medicamentele din prescriptiile medicale on-line si off-line.Anterior, medicamentele puteau fi furnizate de farmacii doar în regim on-line”, aratã informarea Guvernului. Presedintele CNAS emite ordin, pânã la termenul de raportare a activitãtii lunare prevãzut în contract, pentru ziua/zilele în care sunt constatate întreruperi în functionarea PIAS. Ordinul, care se publicã pe site-ul CNAS, cuprinde conditiile de transmitere în PIAS a serviciilor acordate off-line si conditiile de validare a acestora, în cazul imposibilitãtii de a utiliza on-line sistemul national al cardului de asigurãri sociale de sãnãtate, parte componentã a PIAS, ca urmare a întreruperii functionãrii acestei platforme.

De asemenea, se prelungeste cu 3 luni valabilitatea HG 206/2015, respectiv pânã la 31 martie 2017, pentru a se asigura continuitatea accesului la servicii medicale inclusiv în ceea ce priveste eliberarea medicamentelor si materialelor sanitare specifice asigurate bolnavilor în cadrul programelor nationale de sãnãtate. La nivelul judetului Hunedoara încã sunt asigurati care nu au intrat în posesia cardurilor de sãnãtate. Totodatã, de la implementarea sistemului si pânã în prezent, mii de hunedoreni au solicitat eliberarea unui nou astfel de document.

Monika BACIU