Trei ministere si un întreg Guvern au tolerat ani de zile cum CEH se scufundã

– Ministerul de Finante nu va solicita falimentul CEH
– Ministerul Energiei tãrãgãneazã problemele societãtii
– Ministerul Mediului se “ascunde” dupã o decizie a justitiei
– CEH trebuie sã dea salarii mari si sã ofere cãldurã gratuity

Sunt doar câteva din constatãrile la care a ajuns administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit celor de la Casa de Insolventã GMC Craiova, toti factorii care ar trebui sã ia o decizie crucialã în privinta Complexului Energetic Hunedoara nu fac nimic, decât stau si asteaptã ca altii sã rezolve problemele. Administratorul judiciar aratã cã rezolvarea problemei de la CEH stã numai în puterea Guvernului si este nevoie de mãsuri drastice pentru a salva societatea de la faliment.

“Am arãtat acolo cã oricâte eforturi se vor face în Valea Jiului prin reducerea personalului si a cheltuielilor materiale, cresterea productivitãtii etc. acestea sunt insuficiente si inutile, atât timp cât la nivelul guvernului nu se vor lua decizii care sã ducã la anularea arieratelor, la un eventual ajutor de stat pentru minerit si despãrtirea activitãtii energetice de cea minierã. S-a ajuns chiar la situatia în care CEH SÃ pierzând încrederea furnizorilor nu poate aproviziona nici mãcar materialele minim  necesare pentru asigurarea bunei functionãri a activitãtii curente. Suntem în situatia în care CEH SA nu si-a plãtit niciodatã impozitele si contributiile aferente salariilor, iar datoriile acumulate sunt imposibil de achitat doar prin eforturile locale. Principalul  creditor, de care depinde aprobarea manierei în care se va desfãsura procedura de insolventã este Ministerul Finantelor, iar unic actionar al CEH SA este Ministerul Energiei, ambele în subordinea guvernului. Acesta este motivul pentru care rezolvarea ecuatiei CEH se poate face numai la nivelul Guvernului”, aratã raportul Casei de Insolventã GMC Craiova. Comisia interministerialã de la Ministerul Energiei a înaintat cu pasi mici în ceea ce priveste divizarea Complexului Energetic Hunedoara, însã deocamdatã oficialii europeni nu au oferit niciun rãspuns clar.

“Încã din varã s-a constituit un grup de lucru interministerial care a fãcut câtiva pasi în relatia cu Comisia Europeanã în ceea ce priveste în special ajutorul de stat pentru minerit, dar care nu are încã un rãspuns clar cu privire la aprobarea de cãtre creditorul majoritar a unui Plan de reorganizare care sã prevadã acoperirea creantei prin preluarea activelor importante pentru functionarea sectorului energetic si pentru rezolvarea problemei sociale din Valea Jiului. În aceastã stare de nesigurantã, datoritã în special  problemei sociale – Valea Jiului este o zonã monoindustrialã cu cca 6.000 de salariati angajati ai CEH SA cu familiile lor precum si multe alte activitãti economice gravitând în jurul CEH si care sunt în prezent afectate major de insolventa CEH”, mai aratã raportul.

Deschiderea procedurii de insolventã a adus un rãgaz temporar pentru debitoare deoarece s-au suspendat executãrile silite si nu s-au mai calculat majorãri si penalitãti pentru creantele negarantate, dar timpul a trecut, iar procedura de insolventã nu reprezintã nicidecum salvarea debitorilor, ci doar cadrul în care acestia pot sã-si punã în practicã mãsurile prin care îsi pot redresa activitatea obtinând o crestere a veniturilor cu care sã poatã sustine un Plan de reorganizare aprobat de creditori. Sperãm ca pentru CEH SA si toti cei ce depind într-un fel sau altul de aceastã societate procedura de insolventã sã nu fie doar o prelungire efemerã a agoniei”, mai aratã administratorul judiciar al CEH.

CCM nerespectat

În vara acestui an, sindicalistii au negociat împreunã cu administratia Complexului Energetic Hunedoara un nou contract colectiv de muncã. Acum, la nici douã luni de la intrarea acestuia în vigoare, conducerea CEH sustine cã nu poate fi respectat.

“A fost negociat un nou Contract -BULETINUL PROCEDURILOR DE INSOLVENTÃ Nr. 19209/21.10.2016 – Colectiv de Muncã ce prevede multe facilitãti pentru salariati, inclusiv cu prilejul disponibilizãrii. La semnarea acestuia, în urma negocierii cu Sindicatul Muntele, am fost asigurati în scris de conducerea societãtii cã sunt preconizate veniturile necesare pentru acordarea facilitatilor din noul CCM. La nici o lunã dupã semnarea acestui contract am primit de la conducerea societãtii o Notã privind situatia economico-financiarã a CEH prin care ni se aduce la cunostintã cã din analiza veniturilor prognozate rezultã cã CEH SA nu va dispune de resursele financiare necesare pentru punerea în aplicare a CCM”, iar liderul sindicatului Muntele, cel care a negociat contractul si-a dat demisia”, mai subliniazã lichidatorul CEH.

“TOTI CEI IMPLICATI EZITÃ ÎN A LUA DECIZII RADICALE”,  mai subliniazã administratorul judiciar. Acesta puncteazã pentru fiecare parte ce ar avea de fãcut si ce nu face.
– Ministerul Finantelor tolereazã de ani de zile neplata impozitelor si contributiilor aferente salariilor CEH SA si nici nu va solicita ridicarea dreptului de administrare sau falimentul societãtii
– Ministerul Mediului permite în continuare functionarea celor douã termocentrale motivat de nesolutionarea definitivã si irevocabilã a contestatiilor si nici mãcar nu s-a înscris la masa credala cu creanta rezultatã din amenzile pentru nerespectarea conditiilor de mediu (certificate CO2,certificate verzi)
– Ministerul energiei aprobã de câtiva ani bugete anuale pentru CEH SÃ prevãzând pierderi de cca un milion lei pe zi, desi e logic ca în lipsa unei subventii agentul economic CEH va ajunge în faliment, trãgându-si dupã el majoritatea furnizorilor.

Cãldurã gratis si salarii mari

În opinia administratorului judiciar, CEH ar trebui sã furnizeze agent termic în mod gratuit.  “Odatã cu venirea sezonului rece, Primãria municipiului Petrosani a solicitat printr-o adresã începerea furnizãrii agentului termic pentru municipiul Petrosani. Aceastã solicitare se fãcea în conditiile în care la acest moment CEH SA nu are contract de furnizare cu societatea de distributie Termoficare SA” Petrosani, aceasta din urmã se afla în procedurã de insolventã, iar administratorul judiciar al acesteia nu semnase adresa cãtre CEH SA, datoriile la aceastã datã a societãtii de termoficare din Petrosani cãtre CEH SA sunt de cca. 52 miliarde lei vechi.  CEH SA a fãcut pregãtirile necesare pentru furnizarea agentului termic atât în Deva (unde a si început livrarea), cât si în Petrosani, dar faptul cã a solicitat o comandã fermã din partea societãtii de distributie aflatã în subordinea Primãriei Petrosani, însusitã de cãtre administratorul judiciar al acesteia, precum si garantii din partea Primãriei cã-si asumã plata în cazul în care societatea de distributie aflatã în insolventã nu plãteste, a nemultumit într-atât Primãria municipiului Petrosani cã s-a solicitat demisia directorului CEH SA”, aratã raportul.

În acelasi timp, societatea ar trebui  sã le ofere salariatilor salarii cu cinci cifre.  “Am prezentat doar douã exemple în care dincolo de principiile economice populatia si autoritãtile din zonã considerã cã CEH SA trebuie sã acorde atât salarii (cât de mari si însotite de numeroase alte facilitãti) cât si cãldura – dacã se poate gratuit. Ori CEH SA este în insolventã si cu un picior în faliment, iar mãsurile ce trebuie luate pentru salvarea acesteia va trebui sã fie drastice pentru a obtine rezultatul dorit”, concluzioneazã administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara.

Monika BACIU

9 thoughts on “Trei ministere si un întreg Guvern au tolerat ani de zile cum CEH se scufundã

 • 27 octombrie 2016 at 19:47
  Permalink

  hoti de carbune o duc bine , in gara vulcan e plin de hoti au saci plini de carbune pe peronul gari , si traiesc cu furtul de pe urma munci minerilor , organele nu vad , ca obosesc daca se implica sa faca ordine

  Reply
  • 29 octombrie 2016 at 09:53
   Permalink

   ei nu vad..vad ei dar si lor le trebuie sa se incalzeasca ca doar nu oi sta in frig la iarna

   Reply
 • 27 octombrie 2016 at 20:09
  Permalink

  Guvernul a infometat valea jiului , zona fara suprafete arabile .

  Reply
 • 27 octombrie 2016 at 21:14
  Permalink

  Actualul guvern a oprit investitile in valea jiului Gara Petrosani , Termocentrala Paroseni , Drumurile spre Voineasa , Herculane , …. , Sala de sport din Petrosani , Domeniul Schiabil Parang , … toate sunt oprite .

  Reply
  • 27 octombrie 2016 at 21:57
   Permalink

   Adevarul e putin diferit. Toate investitiile mentionate sunt oprite de ani de zile, cam de pe vremea Guvernului Ponta! O banala cautare pe Google va va demonstra adevarul pe care incercati sa-l masluiti grosolan, voi care va ascundeti sub pseudonimul „Valea Jiului”!

   Reply
 • 28 octombrie 2016 at 09:45
  Permalink

  si totusi CUM MAI FUNCTIONEAZA ACEST C.EH.si de unde bani de salarii? este ceva de domeniul fantasmelor mai ceva ca piramidele

  Reply
 • 28 octombrie 2016 at 10:18
  Permalink

  In afara de d-l Demeter, vad doar postari ale unor oameni a caror cultura sociala sau economica lasa de dorit. Nu va mai uitati la TV o vreme, s-ar putea sa descoperiti ca sunteti mai destepti. Nu mai dati vina pe actualul guvern, el va spune adevarul nu va minte cum a facut Puie Monta sau altii. Corect: cum mai functioneaza acest CEH daca nu mai sunt bani? prin bunavointa actualului guvern care vrea sa minimizeze impactul socio-economic masiv care ar distruge zona total daca ar inchide mineritul brusc. Luati-i la intrebari pe primarii de 2 lei pe care ii tot votati sau pe odraslele si gastile lor, pe care ii tot votati ca oile. Luati-i la intrebari pe cei care nu ies la vot. Ei, inconstient, sunt complici la perpetuarea acestor gasti. Nu va uitati spre Bucuresti, uitati-va aici in zona. INCOMPETENTA SI NEPASAREA au dus la situatia actuala. dar cand ai o masa de pensionari care gandesc ca si-au trait traiul si ca pensia oricum vine, la ce schimbare de mentalitate sa te astepti? La asta ar fi putut contribui mediul educational, mai ales universitar, presa locala…dar au nevoie si ei de o paine, deci scriu la comanda cui trage de lesa. Te iei cu mainile de cap cati ‘doctori’ fabricati sunt, oameni fara coloana, oportunisti care vin sa dicteze din caiete pt ca nu-si cunosc propria materie….suntem o zona incadrata in aceeasi categorie cu Botosani, Vaslui, Teleorman, etc. Invatati sa ganditi!

  Reply
  • 29 octombrie 2016 at 09:57
   Permalink

   jacques ai mare dreptate

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *