Faptul cã se duce pe apa sâmbetei votul de la alegerile locale în ceea ce priveste pe primarul municipiului Lupeni, Cristian Resmeritã, si presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Laurentiu Nistor, prin desemnarea lor pe locuri eligibile pentru alegerile parlamentare, a produs supãrare pânã la încãierare la Lupeni, iar la judet multi si-au frecat mâinile a bucurie cã scapã de o situatie ca o „hainã vintage prea uzatã”. „Pupila” lui Laurentiu Nistor, aflatã si ea pe lista Camerei Deputatilor, a avut ca efect hotãrârea unora, vocalã sau tacitã, de a nu face campanie electoralã…

În timp ce politicienii duc rãzboaie ale comunicatelor, dupã ce si-au întocmit liste ale candidatilor  pentru Camera Deputatilor si Senat, pe cei de jos – votantii – nu-i întreabã nimeni, desi sondajele, studiile aratã cã îsi doresc „lideri” noi, oameni preocupati de natie, de popor si de tarã, de stoparea devalizãrii pe toate palierele etc.

Dupã alegerile locale, cetãtenii si-au zis „asta e, sã vedem cine si ce o fi la alegerile parlamentare”. La momentul desemnãrii candidatilor pentru aceste alegeri tocmai pe cei care au fost alesi la locale, au fost destule nemultumiri, cel putin în Valea Jiului, la Lupeni, care pare o zonã închisã din care nu rãzbate nici pâs.

De noul primar, Cristian Resmeritã, lupenenii pãreau entuziasmati vãzând cum localitatea se transformã, cum iasã încet-încet din lâncezealã, din acea stare de oras prãfuit si sãrac. De când Cristian Resmeritã si presedintele Consiliului Judetean si seful PSD judetean, Laurentiu Nistor, au apãrut pe listele pentru parlamentare, oamenii au început sã cârteascã, apoi sã acuze de trãdare, ba chiar de joc politic destept, dar urât, parsiv pentru acumulare de capital politic. Taberele sunt împãrtite. Unii îi gãsesc scuze actualului primar, cum cã prost ar fi  sã nu-si doreascã sã mergã la Bucuresti, altii îl numesc de-a dreptul trãdãtor al încrederii lor, al sperantei cã în sfârsit au gãsit un om cãruia îi pasã de lupeneni.  Tensiunile între tabere chiar au degenerat si o familie de „rromi cu stare” au bruscat un bãrbat si pe fiul acestuia, pe str. Nicusor Gociu, ca urmare a opiniilor divergente.

2-1

„Pãi cum sã nu zic cã-i trãdãtor, Cristi, cu seful lui, Nistor? Pãi eu am votat, am ales pe el si PSD si eram bucuros cã face treabã, cã la judet sunt cei mai seriosi si nu se ceartã ca tiganii cum fac ceilalti din celelalte partide si acum aflu cã vor pleca. Pãi ce fac ei aici cu noi? Noi suntem prostii, aici e de treabã multã. La parlament pâinea e mai albã si-s domni. Mai voteazã dracu!” – Ioan R., 48 de ani, miner pensionar din anul 2014.

„Când am zis cã am nimerit pimarul care sã ne scoatã din rahat, acu ne întorce spatele, cã Bucurestiul  nu e Lupeniul si noi rãmânem tot ca prostii. Pentru dl. Cristi Resmeritã am votat, dar si pentru seful de la judet (Laurentiu Nistor  – n.n.), cã ne-a zis sã fie multi consilieri ca sã fie sef unul PSD ca sã sprijine Lupeniul, planurile alea de care zicea cã trebe pentru oras. Pãi si dacã pleacã ce facem? Iar votãm primar? N-am crezut cã-si bat joc de noi. Aveam si noi o sperantã, cã uitati ce treabã face. N-au mai  fost în Lupeni asa lucrãri si nici n-o sã mai fie. Eu cred cã ne-a mintit… El stia cã pleacã. Sã dea Dumnezeu sã nu fie asa, dar El e sus si vede” – Gheorghe H., Lupeni, 63 de ani.

„Nu pot sã cred nici acum. Pãi eu când fac o treabã, trec la alta si asa merg mai departe, nu mã întorc înapoi s-o fac iarã cã însemnã cã-s prost. Pãi noi când am votat primarul, chiar am crezut cã dl. Cristi meritã chiar dacã multi spuneau cã suntem prosti cã va fi ca tatã-sãu, ca apa de ploaie. Si a meritat, cã uitati ce face. Lupeniul e alt oras si-i numa la început. S-o luat dupã ãia mari din PSD, cã si cel de la judet face la fel. Tot ei, tot ei, de parcã n-au mai fost altii si s-au terminat PSD-istii. Chestia aia cã noi putem prin vot sã schimbãm în bine treaba, se vede cã-i aburealã. Am ales, si ce?! E bun, se vede, dar se duce la dracu în Parlament si eu, noi ãstia o luãm de la cap?” – Marius-Mario V., care s-a recomndat ca fiind „mic investitor cu mari sperante spulberate”, din Lupeni.

La Lupeni, printre votantii actualului primar e supãrare dar si tensiuni nãscute din candidatura la Senat a celui „care ne-a dat sperante”, pe de-o parte, o altã parte pare sã nu stie sau sã nu intereseze. Cât priveste candidatura la Camera Deputatilor a presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara si presedinte PSD, Laurentiu Nistor, e supãrare si nu prea. Unii îsi freacã mâinile a bucurie pentru cã, spun ei, în fruntea CJH va fi ales un PSD-ist „de calitate”, Mircea Bobora, care va schimba situatia devenitã precum „hainele vitange” mult prea uzate.

O supãrare ar fi. Faptul cã „jmecherasul” tinut în brate de Laurentiu Nistor, e vorba de Dacian Ciodaru, presedintele tinerilor social-democrati, va intra în Consiliul Judetean, prin eliberarea unui post de ales al consiliului judetean – cel al tãtucului sãu Nistor care va intra în Parlament. În plus, aparitia lui pe lista candidatilor pentru Camera Deputatilor, chiar pe ultimul loc, adicã fãrã sanse, a supãrat, deopotrivã, si tineri si seniori, drept pentru care acestia au fãcut un pas în spate refunzând sã munceascã într-o campanie electoralã care poate fi catalogatã ca fiind si pentru Dacian Ciodaru.

Ileana Firtulescu