Cândva în Valea Jiului era Brigada Vânãtori de Munte si garnizoana militarã putea fi admiratã în Colonia Petrosani. Locul este acum o ruinã si numai partea în care erau dormitoarele a rãmas în picioare, dupã ce a fost reabilitatã si transformatã în locuinte sociale.

Militarii au plecat la pensie, sau s-au disponibilizat, iar clãdirile s-au degradat mereu. De Ziua Armatei nimic nu mai aminteste în acest loc, acum nãpãdit de buruieni si cu vaci care pasc printre gunoaie, despre mãretia armatei de altã datã. Batalion de elitã, vânãtorii de munte de aici avea cai, iar soldatii erau antrenati pentru schi. Doar cã acum, clãdirea pierde, an de an, câte un etaj, un plafon se mai nãruie si nimic nu mai poate aminti de acel timp. În 2014 Vânãtorii de Munte hunedoreni au sãrbãtorit 80 de ani de la întemeierea primei unitãti de trupe alpine în judetul nostru, precum si 45 de ani de la reînfiintarea Batalionului „Avram Iancu” de la Brad.

La 14 aprilie 1961, trupele de vânãtori de munte au fost eliminate complet prin desfiintarea ultimei formatiuni existente, Brigada 2 Vânãtori de Munte. Aceasta a fost însã reînfiintatã pe 14 octombrie 1964. Dupã Revolutia din 1989, au fost înfiintate Brigada 7 Vânãtori de Munte Petrosani si 61 Vânãtori de Munte. În urma unor reorganizãri, în prezent mai sunt active doar Brigada 2 si 61 Vânãtori de Munte. Ziua Armatei, însã, nu a fost sãrbãtoritã în acest an la Petrosani.

Diana Mitrache