„Vouã, dar, strãluciti luceferi ai vitiilor, care ati mâncat starea stãpânilor vostri si v-ati ridicat pe ruinele acelora care nu v-au lãsat sã muriti în mizerie; vouã, care sunteti putrejunea si mucegaiul…; vouã, care ati furat cu sfantul din functiunile cele mici si cu miile de galbeni din cele mari, iar acum, când v-ati cumpãrat mosii si palate, stropiti cu noroi pe fãcãtorii vostri de bine, vouã si numai vouã dedic aceastã slabã si neînsemnatã scriere” – Ciocoii vechi si noi – Nicolae Filimon.

Opera lui Nicolae Filimon din 1848 concentreazã autenticitate si respect pentru adevãr. Romanul „Ciocoii…” este o învinuire, o criticã severã adusã arivismului si consecintelor sale. Filimon îi sanctiona în opera sa pe arivisti, pe parveniti, pe ajunsi. Astãzi, la 168 de ani diferentã, cei care si-au “cumpãrat mosii si palate, stropiti cu noroi pe fãcãtorii vostri de bine” vin si cer votul hunedorenilor. Actuali primari, presedinte de consiliu judetean, consilieri judeteni candideazã la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Partidele politice se confruntã cu o lipsã acutã de candidati. Judetul Hunedoara nu face exceptie de la regulã.

Partidul care si-a asigurat conducerea judetului pentru urmãtorii patru ani, PSD, iasã la alegerile alegerile parlamentare cu aceeasi candidati ca la alegerile locale.  Presedintele CJ Hunedoara, Laurentiu Nistor este primul pe lista pentru Camera Deputatilor, Natalia Intotero, locul al doilea, directorul de la Pensii, Ilie Toma, pe trei, primarul comunei Sãlasu de Sus, Sorin Marica, pe locul patru, Pe cinci, secretarul executiv al PSD Hunedoara, Radu Barb, pe sapte Alin Adam Tambã, iar pe sapte, Dacian Ciodaru. La Senat, primul loc este ocupat de primarul municipiului Lupeni, Cristian Resmeritã, iar pe locul al doilea, se aflã fostul sef al jandarmilor hunedoreni, Viorel Sãlan. Sãlan este membru al PSD de doar câteva  sãptãmâni. Pe trei, Marius Heljiu, pe patru Ancuta Suciu, iar pe cinci Puiu Badea. Nistor, Resmeritã, Marica au fost si candidati la alegerile locale din vara acestui an.

PNL, candidati noi, dar vechi

Aceeasi problemã se întâlneste si la PNL Hunedoara. Pe lista candidatilor se regãsesc actuali primari sau consilieri judeteni. Conducerea PNL Hunedoara sustine, însã, cã persoanele nominalizate sunt la prima candidaturã pentru o functie de parlamentar, cu exceptia lui Carmen Hãrãu.  “Pe listele PNL Hunedoara, în afarã de Carmen Hãrãu, toti ceilalti sunt la prima candidaturã. Strada a cerut oameni politici noi, iar noi, cei de la PNL ne-am supus vointei oamenilor”, a declarat Florin Roman, presedintele interimar al PNL Hunedoara. Comitetul Judetean Executiv al PNL Hunedoara a validat luna trecutã candidaturile pe listele electorale. În urma votului exprimat, lista pentru Camera Deputatilor va avea urmãtoarea componentã Lucian Heius, Dorin Oliviu Gligor, Marcel Goia, Oana Elisabeta Frânc, Valeriu Butulescu, Lucian Gherman, Ovidiu Furdui, Mihai Gabriel Irimie. Marcel Goia este actualul primar al orasului Hateg, în timp ce Oana Elisabeta Frânc a candidat pe listele PNL Hunedoara la alegerile locale din vara acestui an, scutin în urma cãruia a ajuns consilier judetean. Valeriu Butulescu este consilier local la Petrosani. Mihai Gabriel Irimie si Ovidiu Furdui detin în prezent câte o functie administrativã. Irimie este primarul comunei Soimus, în timp ce Furdui este primarul comunei Criscior. Dorin Gligor, în prezent consilier judetean, a încercat în repetate rânduri sã acceadã la o functie de conducere la  nivel judetean. Lista pentru Senat va fi deschisã de Carmen Eleonora Hãrãu, actual deputat, aceasta find urmatã de Adrian-Nicolae David. David a candidat la sefia Consiliului Judetean Hunedoara în vara acestui an, însã a pierdut în fata lui Laurentiu Nistor. Dorin Ioan Petrui si Vetuta Stãnescu, actual consilier judetean, fost vicepresedinte al CJH completeazã lista candidatilor PNL la Senatul României.

Partidele mici cu oameni vechi

În ceea ce priveste partidele mici din judetul Hunedoara, acestea au început de ceva timp racolãrile. Partidul Miscarea Popularã are în frunte un politician cu state vechi de platã. Actualul senator Haralambie Vochitoiu conduce formatiunea politicã la nivel judetean. Acesta va candida pentru un loc în parlamentul României, cel mai probabil fiind cel care va deschide lista pentru Camera Deputatilor. Din partea PMP Hunedoara pânã acum si-au anuntat candidaturile Petre Nica, Bianca Timis, dar si Constantin Jujan.

La ALDE, lista pentru Senatul României este deschisã de jurnalistul Alin Bena. Acesta este urmat de Dorina Nitã, fost viceprimar si candidat la functia de primar al municipiului Petrosani. Ardelean Nelu si Rosu Mircea sunt cei care completeazã lista candidatilor ALDE la Senatul României.

La Camera Deputatilor, ALDE îl propune pe Marius Surgent, fostul viceprimar al municipiului Deva. Marius Sanfiricã, fostul presedinte interimar al PC Hunedoara, este si el candidat pe listele ALDE. Milu Vladislav este consilier local la Petrosani si candidatul ALDE pentru Camera Deputatilor. Acesta a ocupat si functia de viceprimar al municipiului Petrosani. Demeter Sorin, Lucaciu Virginia, Clonda Adrian,  Hodor Ciprian  si Teodorescu Ioan completeazã lista ALDE Hunedoara la Camera Deputatilor. pentru alegerile din data de 11 decembrie.

Monika BACIU