În fiecare an, Societe d’Ecouragement au Progres – Paris acordã medalii de aur, de argint aurit, de argint si bronz unor personalitãti stiintifice care au contributii la dezvoltarea lumii. De-a lungul anilor, au  fost medaliati mari inventatori, laureati Nobel, specialisti care au deschis drumuri si au stabilit legãturi interprofesionale/disciplinare nebãnuite si colaborãri între instututii din mai multe domenii, care prin viziune si înalt profesionalism au adus progres si schimbãri majore în folosul omului si al lumii. Printre cei 30 de medaliati din acest an, 20 octombrie 2016, a fost un singur român – prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universitãtii Petrosani.

Societe d’Encouragement au Progres a fost fondatã în anul 1908, în Franta, la Paris, iar printre membrii fondatori au fost presedintele Republicii, fratii Lumiere – inventatorii cinematografului, Edouard Belin – inventatorul telegrafului, fizicianul Louis Caillettet etc. Scopul acestei prestigioase societãti a fost si este acela de recunoastere, de recompensare a unor oameni care au adus dezvoltãrii omenirii contributii remarcabile, în toate domeniile de activitate.

În fiecare an Societe d’Ecouragement au Progres acordã medalii de aur, de argint aurit, de argint si bronz unor personalitãti care au contributii la dezvoltarea globalã. De-a lungul anilor au fost medaliati mari inventatori, laureati Nobel, specialisti care au deschis drumuri si au stabilit legãturi interprofesionale/disciplinare nebãnuite si colaborãri între institutii din mai multe domenii, care prin viziune si înalt profesionalism au adus progres si schimbãri majore în folosul omului si al lumii… Lista medaliatilor Societãtii de elitã, de la înfiintare si pânã în prezent, este impresionantã, coplesitoare – inventatorii telefonului fãrã fir, telegrafiei fãrã fir, frigiderului, cinematografiei, apoi în domeniul aviatiei si automobilului, în medicinã, chimie, fizicã, artã etc. Doar în anul 2008, an aniversar pentru Societe d’Encouragement au Progres, au fost medaliati patru laureati Nobel, în medicinã, chimie, fizicã, pace…

În acest an, 2016, marea ceremonie  a avut loc în data de 20 octombrie, la Ecole Militair din Paris. Au fost medaliate 30 de personalitãti stiintifice care au contribuit la progresul societãtii prin fapte, idei, cercetare, actiuni pe diverse domenii.

România a avut un singur medaliat,  cu argint aurit – prof. univ. dr. ing. Radu Sorin, rectorul Universitãtii Petrosani, „pentru activitatea deosebitã în domeniul stiintei, de progres în cooperarea internationalã, de cercetare stiintificã internationalã”. Medaliati cu argint aurit au fost patru personalitãti, printre care si presedintele Clusterului Valea Energiei, Belford – Jean-Luc Habermacher. Valea Energiei este primul grup european de industrii energetice de putere, vreo 200 de firme, care realizeazã o cifrã de afaceri cumulatã de patru miliarde euro anual si asigurã 50.000 locuri de muncã si care a pornit dintr-o zonã monoindustrialã, care s-a dãrâmat, asemãnãtoare Vãii Jiului si a judetului Hunedoara.

De precizat cã Radu Sorin si profesori ai Universitãtii Petrosani au avut relatii de colaborare intense cu specialisti din Valea Energiei Belfort, iar Jean-Luc Habermacher a fãcut mai multe vizite în Valea Jiului, la Universitatea Petrosani, apoi si în judet, cooperare si cercetare în scopul progresului mentionat de Societe d’Encouragement au Progres în medalierea românului de la Petrosani – Radu Sorin.

“Am avut emotii mari… Sunt onorat de înalta distinctie si acest lucru mã obligã la intensificarea colaborãrilor, la dezvoltarea cercetãrii si prieteniei româno-franceze…” – a declarat Radu Sorin, rectorul Universitãtii Petrosani.

Ileana Firtulescu