Zeci de oameni urcã acum în cimitire si se pregãtesc pentru sãrbãtoarea mortilor, un obicei care, în zona Vãii Jiului, aduceîn locurile de veci, în ziua de 1 noiembrie, tot mai multi credinciosi.  Fiecare vine sã aprindã o lumânare la mormintele celor decedati si, pentru ca locul sã fie curãtat, administratiile locale au pornit o actiune de curãtare a cimitirelor.

La Petrosani, primãria gestioneazã o singurã locatie de acest gen, aflatã în centrul municipiului, iar zilnic, de aici sunt scoase toate gunoaiele ce rezultã din toaletarea mormintelor si a aleilor. „De fiecare datã, în preajma acestei sãrbãtori, de 1 noiembrie, în Cimitirul Central facem curãtenie. Tãiem iarba, amenajãm aleile si facem tot ce trebuie. De multe ori curãtãm si locurile de veci, unde, practic, n-ar fi neapãrat obligatia noastrã, dar sunt foarte multe locuri pe unde apartinãtorii trec foarte rar si atunci intervenim si acolo”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Fiecare mormânt este atent cosmetizat, însã, în administrarea primãriei este un singur cimitir. Restul, apartin de diverse biserici si nu sunt chiar atât de bine întretinute. Luminatia, sau Ziua Mortilor, aduce în Valea Jiului oameni de pretutindeni, care lasã treburile deoparte si în aceastã perioadã aprind o lumânare, pun un buchet de flori la mormintele celor dragi si, de 1 noiembrie, vor da de pomanã celor sãraci.

Diana Mitrache