Ce înseamnã sã mãnânci sãnãtos este o poveste pe care toti copiii o stiu, cel putin teoretic, dar când vine vorba despre a aplica sintagma în viata de zi cu zi, lucrurile se complicã. Stiu sã denumeascã obiceiuri sãnãtoase, sã spunã ce trebuie sã facã, dar prea putini reusesc sã si facã, si chiar ei ne lãmuresc, imediat ce sunt întrebati.

„Pãi mãnânc fructe si legume, dar, sincer, asta nu se prea întâmplã prea des. Pentru cã am alte tentatii, cum ar fi hamburgerii, shaorma, chipsurile si sucurile. Sunt un pic constient, dar nu rezist tentatiei. Adicã, nimeni nu rezistã!”, ne convinge un copil, care este constient cã nu poate fi în ton cu cerintele actuale.

Alti copii, însã, stiu cã nu e bine, nu mãnâncã astfel de produse, dar nici nu reusesc sã îi determine pe colegii lor sã renunte, prin simpla putere a exemplului.

„Mie nu îmi place shaorma, nici hamburgerul, de când sunt micã. A cumpãrat mama o datã, dar nu îmi plac. Mãnânc fructe si legume, la scoalã nu vin cu chipsuri, aduc sandvisuri, pentru cã cei mai multi colegi ai mei vin cu snacksuri, dar nu cred cã as putea sã îi conving sã renunte”, ne spune o fetitã, care a constientizat cã nu l-ar convinge în niciun fel pe colegul ei pasionat de fast food.

„Eu cred cã ar trebui sã avem o alimentatie sãnãtoasã  si sã facem sport, dar noi, copiii, nu facem asta si de aceea ne si îmbolnãvim, probabil si dacã am mânca fructe si legume, ar fi mult mai bine”, sustine o altã fetitã, care, la nivel teoretic stã bine. De altfel, toti au stiu sã enumere obiceiuri sãnãtoase, însã, prea putini au recunoscut deschis cã acestea sunt si modul lor de viatã.

Tocmai despre modul de viatã sãnãtos le-au vorbit copiilor cei care au initiat campania „Statia de sãnãtate” si care cred cu tãrie cã puterea exemplului si chiar participarea la o tabãrã de sãnãtate i-ar putea convinge sã fie mai atenti cu ceea ce mãnâncã si sã aibã grijã astfel de sãnãtatea lor.

„Este un al treilea proiect al Organizatiei Activ, o organizatie tânãrã pe piata ONG-urilor, care îsi propune tocmai sã promoveze un stil de viatã bazat pe o alimentatie sãnãtoasã, pe activitãti fizice, sport, pe odihnã suficientã, pentru cã cei mici nu se mai odihnesc suficient, din cauza ispitelor care sunt la tot pasul, mai ales în ceea ce priveste gadgeturile, dar si relationarea la tot pasul cu copiii”, a spus Nicu Rotaru, reprezentant al Organizatiei Activ, cel care a initiat acest parteneriat cu Scoala generalã I.G. Duca din Petrosani. Asa ajung copiii obezi, ignorând rigorile legate de alimentatie si sport, stau în fata calculatoarelor si consumã tot felul de mâncãruri procesate si cu termen de valabilitate mare. Cum fac, însã, voluntarii sã îi scoatã din acest ritm, ne explicã chiar cei care acum merg prin calsele de gimnaziu sã îi implice activ. „Activitãtile noastre îi implicã direct si nu vin pe metoda predare – învãtare si, mizând pe faptul cã participând activ, construim aceste activitãti cu ei, atunci vor realiza cã au pus si ei o cãrãmidã si valorizeazã mai mult”, a mai spus Nicu Rotaru, reprezentant al Organizatiei Activ. Si dacã nu îi convinge asa, atunci voluntarii acestei organizatii îi vor duce în Parâng, într-o tabãrã de nutritie si sport, unde, pe perioada unui week-end, îi vor învãta cã se poate trãi la fel de bine si dacã mãnâncã fructe, legume, fãrã fast food si sucuri acidulate.

Diana Mitrache