Doi bãtrâni din Petrosani si Hunedoara au rãmas fãrã sume importante de bani dupã ce au cãzut în plasa escrocilor. Prima victimã, o femeie în vârstã de 73 de ani din municipiul Petrosani a fost escrocatã de 2.000 de lei si 2.500 de euro prin cunoscuta, deja, metodã accidentul.

În fapt, femeia a fost contactatã, pe telefonul fix, de o persoanã care s-a prezentat ca fiind fiul sãu si care, plângând (din aceastã cauzã nu i-a recunoscut timbrul vocal), i-a spus cã a fost implicat într-un accident rutier pe raza municipiului Deva, unde a lovit cu autoturismul un copil.  Apelantul i-a spus femeii cã a ajuns la o întelegere cu tatãl copilului si cã trebuie sã îi dea acestuia 7.000 de euro, “pentru a scãpa de dosar”. Ulterior, persoana vãtãmatã a fost contactatã, tot pe telefonul fix, de o  persoanã care s-a recomandat a fi „avocatul” fiului sãu, care i-a comunicat cã se aflã în Deva si cã va trimite „soferul”, care se afla la Petrosani, pentru a-i înmâna suma de bani. Având în vedere vârsta înaintatã si starea emotionalã, persoana vãtãmatã a apelat la o vecinã, în vârstã de 26 de ani, care s-a întâlnit, pe raza municipiului Petrosani, cu un bãrbat necunoscut, cãruia i-a înmânat 2.000 de lei si 2500 de euro. În cauzã, politistii Biroului de Investigatii Criminale Petrosani  au întocmit dosar penal sub aspectul sãvârsirii infractiunii de înselãciune si efectueazã cercetãri în vederea identificãrii autorului si luãrii mãsurilor legale.

În cel de-al doilea caz este vorba despre un bãtrân de 81 de ani care, la fel a fost contactat pe telefonul fix de o persoanã necunoscutã, care s-a recomandat a fi „avocat”, care l-a anuntat cã fiul sãu a fost implicat întru-un accident rutier,  fiind vinovat de vãtãmarea corporalã gravã a unui copil, care este în comã si solicitându-i 7.000 de euro, pentru a-i despãgubi pe pãrintii minorului. Hunedoreanul i-a spus apelantului cã detine suma necesarã si s-au înteles sã se întâlneascã în zona unui magazin din Hunedoara cu un bãrbat („soferul avocatului”), pentru a-i da suma solicitatã. Hunedoreanul a realizat cã este vorba despre o tentativã de înselãciune, fapt pentru care a sesizat Politia Municipiului Hunedoara si s-a deplasat împreunã cu politistii la locul întâlnirii, unde a fost identificat un bãrbat în vârstã de 35 de ani,  din municipiul Hunedoara, care a fost condus la sediul unitãtii pentru a se stabili gradul de implicare în comiterea faptei. Totodatã, politistii au întocmit dosar penal pentru comiterea infractiunii de tentativã de înselãciune si  efectueazã cercetãri în vederea identificãrii autorului si luãrii mãsurilor legale. Politistii le recomandã cetãtenilor sã manifeste prudentã în cazul în care primesc un astfel de telefon si sã nu dea curs respectivei solicitãri, în ciuda reactiei emotionale de moment. Cetãtenii trebuie sã aibã în vedere ca nu existã notiunea de platã a unor despãgubiri, decât în urma unei hotãrâri judecãtoresti în acest sens, sau dacã este fãcutã prin intermediul unor societãti de asigurãri.