Edilii din Valea Jiului si reprezentantii Consiliului Judetean au decis sã înceapã sã ducã gunoiul la Petrosani, pe platforma aflatã în Colonia municipiului.  Acest serviciu si locatia va fi gestionatã de administratia de la Vulcan, prin Societatea Pregoterm, care va gestiona si contul din care, în momentul în care va fi functional deponeul ecologic, va fi plãtit costul transportului spre Bârcea Mare.

Întâlnirea a avut loc vineri dimineatã, la sediul primãriei Vulcan si tot acolo s-a pus la cale si planul necesar, asa încât, la final, au decis cã populatia Vãii Jiului va plãti din 1 ianuarie 11 lei de persoanã, lunar, pentru ca banii sã poatã fi folositi ulterior la transportul deseurilor spre deponeul de la Bârcea Mare. „Vrem sã clarificãm si care va fi firma ce va face colectarea, depozitarea si gestionarea acestor deseuri, la Petrosani, cã noi vrem sã o încredintãm firmei Pregoterm, asa încât sã nu creascã foarte mult costurile pe tona de deseuri. De luni, sã ne apucãm sã ducem gunoiul la Petrosani”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, care va gestiona situatia deseurilor de la Petrosani. Toate primãriile vor duce pe platforma de la Petrosani gunoiul si taxele de depozitare vor fi colectate într-un cont din care apoi se va plãti transportul spre deponeul de la Bârcea Mare. „Pentru asta, într-un cont, se vor baga banii pentru transport si depozitare la Bârcea, care vor fi folositi numai pentru operatiunea de încãrcare, selectare si transport la deponeu. Banii se vor da odatã cu depozitarea la Petrosani”, a mai adãugat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Deocamdatã, deseurile sunt transportate la Horezu si costurile sunt uriase, atât cu transportul, cât si cu depozitarea lor. Solutia de la Petrosani este una temporarã si va fi gestionatã de administratia de la Vulcan.

Diana Mitrache