La Petrosani, Crucea Rosie si cei ce sprijinã proiectul “Cabinet socio-medical”, respectiv primarul Tiberiu Iacob Ridzi, presedintele Asociatiei “Rosa Multiflora” Costel Avram, medici si persoane cu experientã în administratie din cadrul Spitalului de Urgentã Petrosani, lucreazã intens la imobilul care-l va gãzdui si care trebuie sã îndeplineascã, legal, conditii stricte de functionare. Pentru cã fondurile nu sunt suficiente pentru a finaliza proiectul în timp util, se face apel la donatii, pentru cã iarna bate la usã…

Proiectul “Cabinet socio-medical”, sau premedical, s-a nãscut ca urmare a constatãrii numeroaselor probleme ale persoanelor aflate în evidentele Subfilialei Crucii Rosii Petrosani.  Directorul subfilialei, Felicia Vitan, a contactat medici, autoritãti pentru autorizãri si tot ce este necesar pentru ca acest proiect sã producã efecte vizibile. Cã ideea este binevenitã o dovedeste faptul cã medici urgentisti s-au oferit voluntar sã activeze în cadrul acestui cabinet pentru consultatii, alternativ, o datã pe sãptãmânã, iar persoane cu experientã în administrare din cadrul Spitalului de Urgentã Petrosani si-a oferit sprijinul pentru ca acest punct de lucru sã fie eficient. Asta pentru cã, pe lângã faptul cã vine în sprijinul celor neasigurati, cabinetul poate face si o triere a pacientilor, poate decongestiona considerabil Urgenta Spitalului de pacienti cu “simptome usoare”, cu monitorizare a tensiunii, glicemiei etc.

În prezent, se lucreazã intens pentru pregãtirea spatiului, compartimentãri, zugrãveli, reparatii, înlocuiri de instalatii, montarea unei centrale termice, prin muncã voluntarã a membrilor Crucii Rosii Petrosani si cu sprijinul Primãriei Petrosani, respectiv al primarului Tiberiu Iacob Ridzi, care a completat forta de muncã pentru acest scop cu persoane ce beneficiazã de ajutor social.

Si pentru cã subfiliala de Cruce Rosie Petrosani nu dispune de toatã suma necesarã montãrii centralei termice si a instalatiilor necesare, care sunt strict reglementate în cauzã fiind vorba de gaz, a sãrit în ajutor presedintele Asociatiei “Rosa Multiflora”, Costel Avram, care va suporta cheltuielile pentru ca acest cabinet sã îndeplineascã o conditie obligatorie pentru a functiona – apa caldã si cãldura. Mai sunt multe cerinte de îndeplinit pentru a putea functiona în folosul sãnãtãtii persoanelor vârstnice, persoanelor cu venituri mici, sau fãrã venituri si copiilor acestora, iar respectivul cabinet socio-medical mai necesitã  dotãri pentru a fi în conformitate cu legile în domeniu. Din aceste motive, Crucea Rosie Petrosani lanseazã un apel cãtre cei ce doresc sã ajute pentru definitivarea acestuia prin sponsorizãri, sã contacteze subfiliala Crucii Rosii la telefon 0765733995. Pentru viramente –  Cont IBAN: RO85RNCB0160018384080023.

Ileana Firtulescu