Activitatea la Spitalul de Urgentã din Petrosani a fost aproape opritã miercuri dimineatã, timp de douã ore si doar o parte dintre angajati au asigurat functionarea unitãtii medicale, fãrã probleme, din cauza unei greve de avertisment.

Oamenii au iesit pe holul spitalului, unde s-au solidarizat cu colegii lor din întreaga tarã. Nu au salarii bune, nu au personal suficient si sunt discriminati, asa cum spune lidera de la sindicatul Sanitas, asa încât în cele douã ore, de la 8,00 la 10,00, si-au arãtat nemultumirile.

„La nivel de Federatie Sanitas s-a hotãrât începerea unei miscãri de protest, din cauza mai multor revendicãri, a inechitãtilor salariale, care au apãrut ca urmare a Ordonantei 20 si a Ordonantei 43. În Ordonanta 20 nu a fost cuprins personalul TESA administrativ. Deci, efectiv au fost exclusi de la ordonantã. Sunt colegii nostri si sunt în numãr mare în sindicat. Noi avem un sindicat puternic, dar sunt probleme ce  trebuiesc rezolvate. Si la noi este personal insuficient si cei care sunt, pleacã, fiindcã salarizarea este asa cum este”, a declarat în timpul grevei Ioana Butucea, lider Sanitas Spitalul de Urgentã din Petrosani, mentionând totodatã cã s-a asigurat pe timpul grevei activitatea unitãtii medicale, cu o treime din personalul necesar. Sindicatele au cerut pe timpul grevei: extinderea Contractului Colectiv de Munca la nivelul sectorului „Sãnãtate. Activitãti veterinare”,  corectarea discriminãrilor / inechitãtilor salariale produse de cele douã ordonante; Includerea în anexele Ordonantei a tuturor  categoriilor de personal omise, respectiv: ASISTENTÃ SOCIALÃ, UNITÃTI MEDICO-SOCIALE, PERSONAL TESA, D.S.P., CRESE, calcularea sporurilor si a altor drepturi salariale, la salariul de bazã actual, conform ultimului act normativ în vigoare; reasezarea  valoricã a salariilor pentru unitãtile clinice si neclinice, sau  promovarea unei Legi a salarizãrii specifice pentru sectorul sanitar si de asistentã socialã pornind de la principiile si coeficientii Legii nr. 284/2010.

Diana Mitrache