Fostul vicepresedinte de sindicat din Valea Jiului, aflat dupã gratii pentru subminarea puterii de stat, mai încearcã o datã sã scape de pedeapsa de cinci ani. În paralel, Romeo Beja cere si revizuirea hotãrârii judecãtoresti în urma cãreia a fost condamnat.

Romeo Beja a ajuns în penitenciar la finele anului trecut, imediat dupã ce a pus piciorul în tarã, acesta încercând sã obtinã prescrierea condamnãrii de cinci ani pe care a primit-o pentru Mineriada din 1999. Fostul ”locotenent” al lui Miron Cozma ar fi calculat gresit perioada de prescriere a pedepsei si a fost încarcerat chiar din fata judecãtorului de la care spera sã-si obtinã libertatea. A încercat sã scape printr-o contestatie la executare, respinsã de instantã iar acum atacã pe douã fronturi.

Astfel, Beja a înregistrat, la finele sãptãmânii trecute, o nouã contestatie la executare ce a intrat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, dar si o cerere de revizuire a condamnãrii primite pentru subminarea puterii de stat. Ambele cãi de atac utilizate de fostul lider sindical vor fi solutionate, prima la începutul lunii noiembrie, iar a doua la finele acestei luni. Romeo Beja poate invoca, printre altele, fapte sau împrejurãri ce nu au fost cunoscute la solutionarea cauzei si care dovedesc netemeinicia hotãrârii pronuntate în dosarul mineriadei din 1999. Totodatã, acesta, pe baza faptelor sau împrejurãrilor noi, poate dovedi netemeinicia hotãrârii de condamnare, de renuntare la aplicarea pedepsei ori de amânare a aplicãrii pedepsei. Romeo Beja a fost condamnat la cinci ani de închisoare, împreunã cu Vasile Lupu, Dorin Lois, Constantin Cretan si Ionel Ciontu, pentru Mineriada de la Costesti din ianuarie 1999. A fugit din tarã imediat dupã sentintã si a fost dat în urmãrire internationalã, dar a primit statut de azilant politic în Austria si n-a putut fi extrãdat.

Maximilian Gânju