Luni dimineatã liderii minerilor din Valea Jiului îsi reiau protestul pe holurile companiei de stat. Asta pentru cã, spun ei, nu sunt luati în seamã si degeaba au semnat un contract colectiv de muncã, pentru cã administratia nu-l poate respecta si directorul nici nu recunoaste faptul cã este depãsit total. Asta, pentru cã salariul este unul foarte bun si contractul îi expirã directorului Chiuzan abia la finele acestei luni. Deci mai are timp sã încaseze banii. Nu mai putin de 9 reprezentanti ai Sindicatului Muntele,  lideri ai ortacilor de la toate unitãtile miniere din Valea Jiului, au protestat joi si vineri pe holurile Complexului Energetic Hunedoara pentru cã sunt nemultumiti de faptul cã minerii nu mai au asigurat transportul la si de la locul de muncã, iar unitãtile miniere sunt la kilometri distantã de centrul orasului. Mai mult, nici masa nu le mai este asiguratã, desi ar avea nevoie de un aport caloric, conform legii, pentru cã lucreazã în conditii deosebite. Aceste drepturi sunt prinse în contractul colectiv de muncã pe care l-au semnat, dar nu le pot fi si acordate din cauza situatiei economice în care a ajuns CEH.

„Conducerea CEH, din punctul meu de vedere, nu are resursele necesare pentru acoperirea drepturilor din Contractul Colectiv de Muncã. Au o teamã în a spune acest lucru, nu vor sã facã o informare publicã, dar realitatea pe care o simt este cã nu au resurse ca sã acopere prevederile CCM”, a spus Darius Câmpean, lider al Sindicatului Muntele.

Liderii minerilor au decis sã protesteze astfel, dupã ce toatã ziua de joi minerii din mai multe unitãti miniere au protestat la intrarea în subteran. Au rãmas în hol si, de luni, protestul va fi reluat.

„Noi vom continua protestul. Avem o corespondentã cu administratorul special, care, din pãcate, nu poate sã ajungã, desi l-am convocat de urgentã spre Valea Jiului.  Nu ajunge decât marti”, a mai precizat Darius Câmpean, lider al Sindicatului Muntele. Conducerea CEH i-a pus pe lideri sã semneze un protocol, dar nu le garanteazã în niciun caz cã le va acorda tichete de masã si nici cã le va asigura transportul la minã.

Diana Mitrache