Au luat toatã vara Valea Jiului la pas si au explorat masivul Parâng pentru a-si gãsi inspiratia, dar si pentru a crea opere de artã. Vorbim despre elevii Liceului de Arte ”Sigismund Todutã” din Deva, care în anotimpul cald au participat la tabara de vara organizatã de institutia de invãtãmânt.

Cum frumusetile meleagurilor noastre i-au inspirat, iatã cã elevii au reusit sã realizeze atât picturi cât si sculpturi numai bune de expus si admirat.  ”Taberele de varã sunt foate importante pentru elevi, suplinesc oarecum practica de varã care era obligatorie pânã acum nu de mult, dar plus de asta oferã posibilitatea elevilor sã se manifeste într-un mod mai liber, sã lege prietenii, sã lucreze împreunã cu profesorii într-o atmosferã mai destinsã, într-un cadru mai neconventional” a declarat  Anamaria Iancu,  profesor Liceul de Arte ”Sigismund Todutã” din Deva.

Pentru ca finalul acestei experiente sã fie unul cu happy-end, dar si pentru cã am ajuns sã trãim acele vremuri în care cu greu reusesti sã mai convingi un tânãr sã participe la o expozitie sau sã meargã la un muzeu, atât elevii cât si profesorii s-au gândit sã aducã operele de artã create dealungul verii, intr-un loc frecventat de tineri. Astfel  sculpturile si tablourile au fost expuse într-o cafenea din centrul municipiului Petrosani.

”Am expus de foarte multi ani, în spatii destinate acestui gen de activitate, dar din nefericire publicul este foarte modest în aceste spatii si atunci am încercat sã venim în întâmpinarea consumatorului de artã într-un spatiu neconventional, cu lucrãrile care iatã, sunt expuse în aceastã cafenea. În subconstient doar aruncând un ochi pe perete, operele vor fi consumate de toti cei care vin aici pentru a servi o cafea sau un suc” a spus Sorin Oprea, artist. Experientele prin care au trecut elevii si profesorii în aceastã tabarã de varã sunt de povestit si unice, dupã cum sustin ambele pãrti.

”Am ajuns în punctul final al unor experiente care s-au consumat în ultimele luni, în care personajele principale au fost elevii de la Liceul de Arte ”Sigismund Todutã” din Deva. Cu totii ne-am bucurat de peisajul si de generozitatea Vãii Jiului dar totodatã ne-am inspirat din cãlãtoriile fãcute si am creat adevãrate opere de artã” a mai spus Sorin Oprea, artist. Faptul cã încã de la început tinerii sculptori si pictori nu au avut o temã impusã de profesori, i-a ajutat pe elevi sã creeze mult mai deschis si sã îsi exteriorizeze trãirile prin obiectul realizat.

Adina Pãduraru