Omul de afaceri din Lupeni, Emil Pãrãu, are o primã reactie dupã ce s-a lãsat impresia cã ar fi fost implicatã si firma sa într-o retea de evaziune fiscalã. Cunoscut ca unul dintre cei mai onorabili afaceristi din Valea Jiului, filantrop dar si un om foarte apropiat de bisericã, Pãrãu a tinut sã facã o serie de precizãri cu privire la actiunea derulatã de DIICOT,  la o serie de firme din mai multe judete. Afaceristul din Lupeni a spus cã anchetatorii au mers si la sediul firmei sale si au cerut o serie de  documente, toate fiind predate fãrã exceptie. Nu s-au rãsturnat birouri, nu s-a întors firma cu susul în jos, nu s-au perchezitionat angajatii ori sã se aducã acuzatii. Drept dovadã, dupã câteva ore ofiterii DIICOT au plecat fãrã sã-i cheme la audieri ori sã li se punã în vedere cã sunt suspecti. În schimb, în cadrul aceleiasi actiuni, au fost ridicate 30 de persoane din alte judete si duse la DIICOT. Emil Pãrãu mai spune cã a fãcut afaceri cu sute de firme, dar acest lucru nu înseamnã cã a fost implicat sau cã stia de ilegalitãtile comise de acestea. A vândut produse inclusiv firmei din Vâlcea, anchetatã de DIICOT, dar nu a stiut de evaziunea comisã de patronul acesteia si nici n-ar fi avut cum sã verifice. ”E ca si cum un infractor se cazeazã în Straja si îl ridicã politistii din cabanã. Nu-i poti interzice, e unitate publicã si nici nu-l poti verifica. Doar nu o sã-i cer cazierul la cazare. Apoi sã spui cã proprietarul cabanei are legãturã cu el, deja e prea mult, înseamnã sã strici o reputatie, sã calomniezi”, explicã, printr-un exemplu, afaceristul din Lupeni.

Emil Pãrãu s-a arãtat mâhnit de faptul cã s-a încercat sã se arunce o urmã de îndoialã si asupra firmelor sale, dar mai ales cã s-a încercat sã i se pãteze reputatia fãrã a i se oferi ocazia de a-si spune punctul de vedere, asa cum era corect.

Covercã, vizat de ancheta DIICOT

În acestã investigatie, trei persoane au fost retinute de procurorii Serviciului Teritorial Pitesti al DIICOT.  Procurorii au efectuat, miercuri, 72 de perchezitii în judetele Arges, Constanta, Vâlcea, Teleorman, Maramures, Gorj, Hunedoara, Sibiu si Alba, într-un dosar de evaziune fiscalã si tãieri ilegale de arbori. SC Forestcov SRL din localitatea Pãusesti — Otãsãu, cea mai mare companie forestierã din judetul Vâlcea, administratã de Virgil Covercã, este în prim-planul anchetei.

4-1

Procurorii sustin cã, începând cu anul 2011, Virgil Covercã, administrator al SC Forestcov SRL, care avea ca obiect principal tãierea si rindeluirea lemnului, a initiat constituirea unui grup infractional organizat în scopul comiterii de infractiuni. La acest grup, au aderat mai multi angajati ai firmei,  precum si alte persoane ce au avut si/sau au relatii comerciale cu respectiva societate.

”S-a retinut cã, în perioada 2014 – 2016, Virgil Covercã a coordonat activitãtile infractionale desfãsurate de cãtre membrii grupãrii, referitoare la tãierea fãrã drept de arbori, la sustragerea, transportul, primirea, prelucrarea si valorificarea materialului lemnos, la vânzarea utilajelor, a cherestelei, precum si la însusirea de sume de bani din gestiunea societãtii. Virgil Covercã le trasa sarcini echipelor de exploatare în sensul ascunderii urmelor de tãiere ilegalã (folosirea vopselei de culoare rosie ce trebuia aplicatã pe alti arbori, dupã ce arbori anterior semnati de cãtre organele silvice erau tãiati, scoaterea cioatelor aferente arborilor tãiati ilegal).

Ulterior, lemnul era prelucrat în cadrul unei fabrici din judetul Vâlcea si apoi transportat în Portul Constanta pentru export cãtre tãrile arabe”, au arãtat anchetatorii.

Marius Mitrache