Degeaba au investit autoritatile din Valea Jiului milioane de euro in selectarea deseurilor, pentru ca obiceiurile vechi nu pot fi uitate, iar containerele speciale in care ar trebui sa ajunga sticla, plastic sau hartie sunt utilizate ca si containerele vechi.

Respectiv totul ajunge la gramada, asta in cazul ca nu se mai trezeste cate un cetatean care, dupa ce si-a amenajat locuinta, isi arunca molozul in pubelele europene. Asa se face ca in mai toate cartierele din Petrosani, cei care ridica gunoiul trebuie sa curete si mormanele de moloz depozitat pese noapte de locatarii care isi reamenajeaza locuintele. Acestia din urma sunt obligati sa incheie un contract cu firma locala de gospodarie pentru a scapa de deseuri, dar cum este criza, prefera sa le arunce la lasarea intunericului la container sau chiar la usa blocului.

Sanctiunile, daca ar fi aplicate de cei abilitasi de catre municipalitate, sunt considerabile si menite sa-i descurajeze pe cei care incalca legea.

Astfel, depozitarea in sau langa containerele de gunoi a materialelor rezultate din demolari sau reamenajarea locuintelor se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 100 si 2500 de lei.

Maximilian Ganju