Consiliul Consultativ Economic Petrosani are mai multe propuneri si viziuni pentru municipiu, ca organism complementar pentru sustinerea administratiei publice locale cu scopul dezvoltãrii economice a localitãtii, dar nimeni nu-l prea ia în seamã neavând statut juridic. Pentru a nu mai pierde bani si pentru a eficientiza folosirea bugetului local, investitorii înfiinteazã Asociatia Comitetului de Initiativã Petrosani, cu statut juridic. Asociatia, un mic patronat, în componenta cãreia vor intra membri din întreaga Vale a Jiului, are ca scop dinamizarea economiei locale prin decizii documentate si realiste ale administratiilor locale, recuperarea banilor ce revin primãriilor din impozitele plãtite de investitori la bugentul centralizat al statului si prin profesionalizarea angajatilor.

Consiliului Consultativ Economic (CCE) al municipiului Petrosani s-a înfiintat în luna august 2015, prin hotãrâre de consiliu local ca organism permanent care îsi propune definirea si sustinerea unei viziuni complementare, în raport cu cea a administraliei publice locale, pentru dezvoltarea economicã a municipiului Petrosani. CCE are aproximativ 60 de membri, investitori mici, mijlocii si mari, Universitatea Petrosani, institutii de cercetare etc.

Sedintele CCE sunt lunare, iar pe ordinea de zi a acestora au figurat probleme si solutii, proceduri si tehnici de management public profesionalizat, propuneri de dezvoltare cu ceea ce existã în municipiu, atitudini si actiuni în fata schimbãrii legislatiei, dar mai ales pe colectarea banului public. Mai precis, oamenii de afaceri si specialistii în economie au propus metode de recuperare a cotei de TVA, sau a impozitul pe profit de la bugetul statului, bani care revin prin lege Primãriei Petrosani.

“Noi plãtim aceste impozite la stat, dar vrem ca acei 42% din TVA, de exemplu, sã se întoarcã la Petrosani conform legii, pentru cã noi aici ne desfãsurãm activitatea. În plus vrem sã stim si cum sunt folositi banii. Primãria are drept de control la societãti, în sensul verificãrii plãtilor cãtre bugetul national de stat pentru a putea sã-si încaseze, sã-si cearã acesti bani” – a declarat Constantin Fulga, presedintele Consiliului Consultativ Economic Petrosani.

În cadrul CCE s-a stabilit cã un mediu prietenos, decent, fiscal vorbind, creat de administratiile locale ar stabiliza investitorii, iar pe cale de consecintã ar stabiliza salariatii si, mai mult, ar creste numãrul acestora. La sedinta din aceastã lunã, octombrie, a CCE Petrosani s-a mers pe aceastã idee, desprinzându-se chiar o hotãrâre. La respectiva sedintã au participat  21 de reprezentanti ai mediului de afaceri, din mediul academic si reprezentanti ai administratiei publice locale. Din partea primãriei au fost prezenti viceprimarul Nicolae Florin si ec. Alin Mihai Gal, de la Directia Economicã a Primãriei – sef Serviciu Constatare si Impunere Persoane Fizice si Juridice. Ordinea de zi a cuprins – Cota de impozitare a clãdirilor nerezidentiale la persoanele juridice – analizã, discutii, propunere pentru Primãria Petrosani; Discutii  cu Primãria Petrosani asupra posibitãtii informãrii personelor juridice cu 30 de zile înaintea expirãrii termenului de evaluare periodicã a clãdirilor; Propuneri de obiective de lucrãri si investitii pentru Bugetul Primãriei Petrosani în anul 2017; Adresã cãtre Primãria Petrosani, pentru nominalizarea a doi membri în cadrul CCE, din Consiliul Local al municipiului Petrosani; Diverse. Fiind vorba în cauzã societãti comerciale, institutii, fundatii, asociatii etc., s-a dezbãtut eficienta folosirii bugetului Primãriei Petrosani, si, printre multe altele, s-au pus în discutie punctele de colectare a deseurilor din municipiu, iar concluzia a fost cã acestea sunt nespatioase, fãrã colectare selectivã, neridicate la timp, respectiv functie de gradul de umplere desi locurile sunt deja stiute, dar si despre atitudinea fatã de cetãteni a angajatilor din administratia publicã localã.

În Valea Jiului, cote de impozitare mai mari ca în Bucuresti si Timisoara

Un punct important pe ordinea de zi a CCE a fost cota de impozitare pentru clãdirile nerezidentiale, în acest sens prezentându-se, comparativ, la ce valoare se ridicã aceste taxe stabilite de consilii locale din tarã si din Valea Jiului, dar si un amplu extras din Codul Fiscal cu referire la aceste impozite. De exemplu, pentru anul 2016, acest impozit este diferentiat în functie de decizia Consiliilor Locale ce poate sã stabileascã un procent de impozitare între 0,2% si 1,3% din valoarea impozabilã a clãdirii, conform Codului Fiscal. Astfel, aceastã cotã de impozitare în câteva orase din tarã este urmãtoarea: Iasi – 0,2%, Ploiesti- 0,2%, Sibiu- 0,3%, Galati- 1,3%, Craiova- 0,2%, Timisoara- 0,6%, Cluj- 1,0%, Bucuresti- 0,2%, Oradea- 1,0%,  Brasov- 0,2%. În localitãtile din Valea Jiului aceste impozite stabilite de consiliile locale sunt: PETRILA – 1,0%; PETROSANI – 1,3%; ANINOASA – 1,3%; VULCAN – 0,2%; LUPENI – 0,2%; URICANI – 1,3%.

În cadrul sedintei au luat cuvântul  Benea Daniel – ELECTRO PROMEX INVEST SRL,  Liliana Duck – EURO JOBS SRL,  Doru Teleche – GENERAL TRANS SA,  Rosca Mihai Radu – R&B IMPEX SRL,  Miches Marian – FROM KEPITEN IMPEX SRL, Rus Adrian – PROFIL ELECTRO SRL, Lupu Dima Lucian – Universitatea Petrosani, Tugulea Cãtãlin – ALY MONIK TUG SRL, Adriana Berchi-  LASCAR SERVCE COMPANY, Robert Dougherty – ESPEPERANZA RECYCLING.

S-a votat propunerea ca valoarea cotei de impozitare pentru clãdiri nerezidentiale la peroanele juridice sã fie între 0,2 – 0,5 %, propunere care sã fie adusã la cunostinta Primãriei. S-a stabilit astfel ca la sedinta din 10 noiembrie 2016, sã fie invitati reprezentanti ai Primariei si ai Consiliului Local pentru a prezenta propuneri si aspecte tehnice pentru unde s-ar putea încadra în bugetul 2017 propunerile CCE-ului. Oamenii de afaceri în frunte cu presedintele Constantin Fulga au specificat încã o datã faptul ca CCE vrea sã sprijine si sã participe efectiv la actiunile Primãriei Petrosani în interesul comunitãtii, prin proiecte comune, initiative si dezbateri constructive.

Se înfiinteazã patronat cu statut juridic în locul “unui for de decor” pentru administratiile locale

În respectiva sedintã s-a analizat situatia documentelor pentru obtinerea personalitãtii juridice a Asociatiei Comitetului de Initiativã Petrosani, documente care în câteva zile vor fi “parafate” de  instantã. “CCE nu are statut juridic, este doar un for consultativ de care nu se prea tine seama, desi din acest Consiliu fac parte si trei consilieri locali care nu prea vor sã vinã la aceste sedinte. Menirea lor este aceea de a informa primarul si consiliul local. Ca urmare, am fãcut demersurile pentru înfiintarea Asociatiei Comitetului de Initiativã cu sediul în Petrosani, dar care se adreseazã întregii Vãi a Jiului, cu membri din toate localitãtile. Va fi ca un mic patronat, care va putea protesta atunci când, spre exemplu, de la bugetul national nu se întorc banii cuveniti primãriilor din impozitele plãtite de noi, cei din Valea Jiului. Apoi putem cere sã ni se prezinte cum s-au cheltuit banii publici proveniti de la noi, pentru cã în mare majoritate bugetele locale se constituie din acesti bani. Vã dati seama cã Primãria Petrosani, cu serviciile aferente, are peste 500 de angajati, iar cu firmele subordonate cred cã sunt 1000. Foarte bine! Dar sã vedem eficienta acestora, sã fie testati profesional pentru cã este foarte important ca o administratie publicã sã aibã oameni bine pregãtiti, pe care sã se bazeze si care sã-i aducã beneficii. Si aici mã refer si la atitudinea fatã de cetãteanul contribuabil. Sunt multe lucruri care se pot face pentru a ridica zona. Vrem doar sã ajutãm, sã sprijinim la ridicarea economicã a zonei noastre pentru cã se poate” – a declarat Constatin Fulga, presedinte CCE.

3-1

“Sunt pasi mici fãcuti pânã acum, a implicãrii societãtii civile în viata comunitãtii, dar din punctul meu de vedere ca si cetãtean, membru al acestui for, fiind secretar al CCE, am un vis, si anume ca aici, la Petrosani, Universitatea Petrosani, Primãria   Petrosani, celelalte primãrii, cu consultarea oamenilor de afaceri si a celor ce pot dezvolta zona, sã facã proiecte pentru atragerea de fonduri europene” – a declarat Viorel Pascu, secretar al CCE.

Ileana Firtulescu