Filmul documentar realizat de tânãrul Andrei Dãscãlescu despre viata minerilor va fi prezentat, în premierã mondialã, la Amsterdam în luna noiembrie a acestui an.

Documentarul a fost inclus în competitia Festivalului International de Film Documentar din Amsterdam – IDFA 2016. Cel mai mare eveniment mondial dedicat documentarelor se va desfãsura luna viitoare, în perioada 16-27 noiembrie. „Planeta Petrila” a fost inclusã în „First Appearance” Competition, sectiune dedicatã regizorilor aflati la primul sau la al doilea documentar. Nu este pentru prima datã când tânãrul regizor ajunge la acest festival. În anul 2008 acesta a câstigat „First Appearance Award” pentru pelicula „Constantin si Elena”.

“Filmul documentar Planeta Petrila va avea premiera mondialã la Amsterdam, în noiembrie 2016! Planeta Petrila s-a nãscut în 2013. De atunci, am documentat Petrila, lupta pentru salvarea de la demolare a clãdirilor istorice ale Minei Petrila, evenimente culturale si ultimele clipe de viatã ale Minei Petrila. Am creat o colectie impresionantã de fotografii, o parte dintre ele document, pe pagina noastrã: https://goo.gl/F8AgXg. Am fãcut parte din expozitia Shrinking Cities in Romania, la MNAC – Muzeul National de Artã Contemporanã din Bucuresti”, se aratã pe pagina de socializare a documentarului. Premiera documentarului care descrie viata minerilor din Valea Jiului va avea loc anul viitor. Andrei Dãscãlescu povesteste cum a ajuns sã documenteze acest subiect în mãruntaiele pãmântului.

“M-am indrãgostit de Petrila si am început sã filmez instinctiv încã de la prima vizitã, în mai 2013”, declarã regizorul Andrei Dãscãlescu.

„E un oras al contrastelor: decrepit, cenusiu, fãrã viitor, dar cu tot mai multe spatii ocupate de artã. M-am identificat cu ambele lupte ale personajelor principale. Am devenit si eu activist, am împrumutat din creativitatea artistului, am fost în subteran – dar si la bere – cu minerii. Am încercat sã documentez cu haz, sã obtin un film care sã placã, sã emotioneze dar si sã ne inspire în a nu mai asista pasivi la nedreptãti, sã ne instige la luptã pentru lucrurile în care credem”, spune Andrei Dãscãlescu, potrivit Hotnews.

Director de imagine Andrei Dãscãlescu, montajul este semnat de Mircea Olteanu, Stefan Pârlog si Andrei Dãscãlescu, sunetul a fost realizat de Ioan Filip si Dan-Stefan Rucãreanu. „Planeta Petrila” este o productie Filmlab România, în coproductie cu HBO Europe, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Institutului Cultural Român. Dezvoltat cu sprijinul Ex Oriente Film 2015, workshop organizat de Institute of Documentary Film, Czech Republic. Producãtor Anamaria Antoci, coproducãtori Hanka Kastelicová, Alina David.

Monika BACIU