Concediati! Au expirat preavizele disponibilizatilor / „Softul mã-sii! Pânã vine softul lor de calcularea pensiei, familia mea ce mãnâncã? Frunze?”

În 27 iulie 2016, am bãgat dosarul de pensionare pentru cã împlinisem 45 de ani în aprilie, aveam 23 de ani si 8 luni vechime. Am mai lucrat 3 luni, dar am primit preavizul în 12 septembrie. Am reusit sã-l mai prelungesc cu douã zile pentru cã m-am îmbolnãvit, am avut foie de boalã, dar dupã asta mã scot afarã…” – Ilie Luca, Mina Lonea.
„Acum am vorbit la Minister. Softul va fi folosibil înainte de cele 60 de zile acordate ca termen pentru probe” – Haralambie Vochitoiu, senator.

Salariatii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, care si-au depus cererile de pensionare încã din luna iulie 2016, au lucrat în continuare în asteptarea deciziei de pensionare, asa cum li s-a spus. Pensionabili au fost si de voie si de nevoie pentru cã majoritatea s-au aflat pe listele de disponibilizati.

Întârzierea nepermis de mare a bazei de calculul cu mult discutatul soft, programul care sã includã modificãrile Legii pensiilor, soft care se aflã de ceva vreme în probe, produce adevãrate drame în familiile pensionabililor care au primit preavizul în data de 12 septembrie, preaviz care a expirat. Acestia au rãmas fãrã nici un venit, iar starea de incertitudine i-a adus în pragul disperãrii.

Luni, 10 octombrie, la prima orã, l-am contactat pe singurul parlamentar de Valea Jiului, senatorul Haralambie Vochitoiu, cel care s-a angajat cã va insista pe lângã guvernanti pentru a-i determina sã se armonizeze cu termenele preavizelor date minerilor pentru a nu crea panicã si drame. Înainte de conferinta de presã anuntatã în aceeasi zi, Haralambie Vochitoiu – cel care a fost numit, din partea PMP, sef departament muncã, protectie socialã si solidaritate –  a cules informatii de la Ministerul Muncii cu privire la mult asteptatul soft al calculãrii pensiilor.

„Acum am vorbit la Minister. Softul va fi folosibil înainte de cele 60 de zile acordate ca termen pentru probe. S-a folosit cu aceastã ocazie la cei de la Uraniu si sunt câteva pensii calculate fãrã erori, ceea ce înseamnã cã aceste probe se apropie de final. În aceastã lunã, octombrie, acest program de calcul va fi functional” – a declarat senatorul Vochitoiu, asupra cãruia se fac mari presiuni în acest sens.

Un caz, de disperare, dintre multe alte zeci, creat de haosul creat de proasta organizare a implementãrii bazei de calcul a modificãrii Legii pensiilor, este cel al minerului Ilie Luca, 45 de ani, cu doi copii, de la Mina Lonea. Ilie Luca are o vechime de 23 de ani si 8 luni de subteran…

„În 27 iulie 2016, am bãgat dosarul de pensionare pentru cã împlinisem 45 de ani în aprilie, aveam 23 de ani si 8 luni vechime. Am mai lucrat 3 luni, dar am primit preavizul în 12 septembrie. Am reusit sã-l mai prelungesc cu douã zile pentru cã m-am îmbolnãvit, am avut foaie de boalã, dar dupã asta mã scoate afarã. Am tot asteptat sã mi se calculeze pensia, dar nu se aude nimic. Pânã vine softul lor de calcularea pensiei, familia mea ce mãnâncã? Frunze? Nici d-alea nu mai sunt. Softul mã-sii! Si eu nu intru la salarii compensatorii, iau numai un salariu. Vã dati seama cã nu sunt singurul, la mina Lonea sunt multi, preavize au primit vreo 80-90 de oameni. Nu stiu încotro s-o luãm si ce sã facem…” – a spus, extrem de supãrat Ilie Luca, iar supãrarea specific minereascã – cu vorbe grele – „a curs” la adresa politicienilor, a tututor celor care i-au adus în aceastã situatie umilitoate dupã ani si ani de muncã extrem de grea.

Personalul din cadrul CEH, care se afla în preaviz, a primit deciziile de concediere, respectiv 840 de salariati, din care, din Valea Jiului –  228 mineri, iar de la Termocentrala Paroseni – 100 de persoane.

Ileana Firtulescu

25 de comentarii la „Concediati! Au expirat preavizele disponibilizatilor / „Softul mã-sii! Pânã vine softul lor de calcularea pensiei, familia mea ce mãnâncã? Frunze?”

 • 10 octombrie 2016 la 22:13
  Permalink

  Ei ne mint cu softul si noi de data asta ii vom minti votul .

  Răspunde
 • 10 octombrie 2016 la 22:54
  Permalink

  Astea isi bat joc de noi pensionari mineri cu jrajeala cu softul pentru recalcularea pensilor pe legea 115/2016 .

  Răspunde
 • 10 octombrie 2016 la 23:54
  Permalink

  Asa osa se roage si ei (politiceni) de noi sa le dam votul cum ne rugam si noi de ei din IULIE sa ne dea softul (legea 115/2016) .

  Răspunde
 • 11 octombrie 2016 la 07:20
  Permalink

  Guvernul tehnocrat sustinut de PNL si Iohannis da cu Romania de toate gardurile. NU sunt capabili sa gestioneze aceasta tara. Faptul ca nu sunt in stare sa calculeze pensiile sau ca tin Valea Jiului in frig din cauza incompetentei managerilor numiti de PNL in functii la CEH este un exemplu al faptului ca in PNL incompetenta este la nivel de cinste.

  Răspunde
 • 11 octombrie 2016 la 08:53
  Permalink

  Sunteti lichele puturoase dar vreti sa traiti bine. Dupa ce ati nenorocit Romania, am o urare pentru voi: Mars inapoi in cotetele voastre din Moldova si Oltenia!

  Răspunde
 • 11 octombrie 2016 la 09:22
  Permalink

  Mai Resmerita sau Vochitoiu de Nistor nu mai zic ca nu-l doare valea jiului nu sunt legii in Romania in care sa penalizeze pe cei de la Casa de Pensii pentru ca nu sunt in stare de atatea luni sa faca un mod de calcul impartit la 20 pentru soft , chiar nu este legii pentru ca nu se pune de atate luni in aplicare aceasta lege 115/2016 ?

  Răspunde
 • 11 octombrie 2016 la 09:39
  Permalink

  softul e blocat de resmerita si psd pina in apropierea alegerilor atunci il vor debloca sa apara ei mari salvatori si sa i mai voteze fraierii de mineri care uita repede promisiunile lui nistor,resmerita ori voichitoiu ca mineritul nu se inchide……si ne au terminat de tot

  Răspunde
 • 11 octombrie 2016 la 09:40
  Permalink

  nu conteaza ce votam ,deoarece ei se muta la partidul care a castigat alegerile

  Răspunde
 • 11 octombrie 2016 la 10:11
  Permalink

  sa mearga minerii la bucuresti sa faca softul, ca minerii se pricep la toate, mai ales cei care au dormit 20 de ani pe transformator si vor pensie speciala de 3.000 de lei la 45 de ani. sa se apuce de programare, ca la 45 de ani i-am tinut 20 de ani cu salarii grase si drepturi speciale si ii mai tinem 40 de ani cu pensii speciale. daca sunteti speciali faceti si softul. ridicati-va de pe transformatoare, iesiti din nise, iesiti din baraci, veniti de la vilele sefilor, de la coasa, de la cules strugurii, de la facut tuica, din foaie de boala si puneti umaru si faceti soft. ca de aia va plateste poporul, nu mai vrem sa va platim cu drepturi speciale ca sa scoatei carbune in pierdere si ca sa fure sefii vostri pe care ii aparati.
  ajunge!

  Răspunde
 • 11 octombrie 2016 la 10:12
  Permalink

  nu mai bagati atata intrige si rautate, acest soft are probleme in toata tara nu numai in hunedoara , a trebuit introduse alte date pentru a putea calcula acest grad de pensie . nu mai invinuiti pe nimeni, singurul vinovat este ministerul muncii .

  Răspunde
 • 11 octombrie 2016 la 13:05
  Permalink

  @pirogeanu @am dat lumina tarii? prostanacule,minerii au oferit si ofera in continuare energie electrica si caldura,acum ca niste politruci au furat pe spatele lor si s-au folosit de ei nu inseamna ca trebuie injurati.Aia merg in mina si muncesc in conditii de nedescris si multi nu mai reusesc nici sa ajunga la suprafata.Tu ce naiba ai facut penibilule la viata ta?ai frecat menta aia ai facut si acum iti versi prostia si nesimtirea pe net.

  Răspunde
  • 13 octombrie 2016 la 00:45
   Permalink

   hai sictir ! în perioada foametei din anii 80, minerii ?i mili?ienii aveau magazine separate. venea?i de la min? cu plasele pline de bun?t??uri, futuv? rasa-n cur !

   Răspunde
 • 11 octombrie 2016 la 13:15
  Permalink

  Vrem SOFTUL ! Vrem Softul ! Vrem SOFTUL !

  Răspunde
 • 11 octombrie 2016 la 13:48
  Permalink

  Resmerita e vinovat el vrea sa ne pacaleasca sa l mai votam acum e momentul sa i dam un sut in cur la vot

  Răspunde
 • 11 octombrie 2016 la 16:57
  Permalink

  asta cu softul e o mare vrajeala pana acum cum au calculate pensiile cum sa putut fara softul asta de acu inventat cum neau luat drepturile fara soft atunci sa putu nu lea trebuit soft oameni suntem prosti ca nu ne unim sa mergem peste ei sa vedeti atunci cum se rezolva cu soft dar daca prostii tac fac ei cum vor ca de obicei

  Răspunde
  • 11 octombrie 2016 la 18:47
   Permalink

   Maxin,autoritatile mint cum mint si cu termoficarea,mint pentru ca locuitorii din Valea Jiului sunt considerati creduli ca sa nu zic altceva spre deosebire de cei din Deva de exemplu.Nu exista problema de soft care sa necesite 30+ de zile pentru rezolvare,nu in zilele noastre,ceva este cat se poate de putred la mijloc.

   Răspunde
 • 11 octombrie 2016 la 19:14
  Permalink

  Ilie nu ai mancat plata pe septembrie ,au trecut 2 zile de cand stai ,si urli ca din gura de sarpe ca nu ai ce manca? De naivi ca tine are nevoie mineritul.Nu am vazut unul de la termo sa se vaite ca amaratii astia de mineri ,chiar daca mai au 10 ani pana la pensie.

  Răspunde
 • 12 octombrie 2016 la 11:53
  Permalink

  resmerita care are conturile pline din cit a furat tacsu nu are probleme cu banii dar un miner care n a adunat cine stie ce in viata lui depide de pensie sau salariu….resmerita o sa ne iubeasca acum o luna doua pina ne prosteste sa l votam apoi ne va trata cu dispret si aroganta ca de fiecare data…..nu miriie nimic de cumnatul sau care jefuieste snim vj cu un salariu de 250 milioane pe luna.

  Răspunde
 • 12 octombrie 2016 la 14:48
  Permalink

  hai sa ne intilnim la petrosani la casa de pensii

  Răspunde
 • 12 octombrie 2016 la 15:22
  Permalink

  sansa noastra a vaii jiului sa nu votam politicieni incapabili gen resmerita,voichitoiu sau nistor,lideri de sindicat corupti nica sau domokos sa dam sansa unor oameni noi care sa ne reprezinte cu demnitate…..haideti sa i punem pe linie moarta la vot sa nu uitam ca toma presedintele casei de pensii care ne umileste e pe lista psd

  Răspunde
 • 13 octombrie 2016 la 07:34
  Permalink

  Cata prostie la unii in cap haita de s?lbatici numai pensii ave?i in cap la viitorul copiilor nu va sta capul merge?i in continuare si vota?i PSD ca va mai da la pensie cate 2-3% copii Iti pleac? prin anglia Italia etc bine va f?cut ponta ca va închis si nu va dat ajutorul de salvare ?i-a dat seama ca baga bani in ceva nerentabil si fara viitor daca e sa o luam dup? legile europene

  Răspunde
 • 13 octombrie 2016 la 09:29
  Permalink

  coco taci dracu din muia aia de prostan si vezi-ti de schela ta si stai 14 ore sa te bata vantul in gaoaza ca esti dobitoc

  Răspunde
 • 13 octombrie 2016 la 10:47
  Permalink

  Hai, dan, las-o jos ca nu mai tine cu urlatu si cu bata.
  Nu va mai saturati de drepturi speciale?
  Dupa voi potopul!

  Răspunde
 • 13 octombrie 2016 la 11:26
  Permalink

  Dorele astia care lucreza in subteran au sanatatea in pioneze din acest motiv au unele sporuri,asta nu ar trebui sa iti spun eu,problema este cu cei care lucreaza la suprafata si care au aceleasi drepturi ca si cei din subteran.

  Răspunde
 • 13 octombrie 2016 la 12:30
  Permalink

  dorele daca i-ti este ciuda asa trebuia sa te afli si tu printre acestia , dar din pacate cred ca esti un maimutoi impaiat, asa ca taci dracu si vezi-ti de lingura ta

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.