Unicul abataj de la Mina Uricani a fost închis din cauza acumulãrii unor gaze. În aceastã perioadã se lucreazã la repornirea abatajului pe noul aliniament, însã productia de cãrbune este scãzutã.

“Au fost emanatii de gaze la abatajul cu banc sumbinat, paniul 7, stratul 3, blocul 4, orizontul 300 din cauza degajãrii de monoxid de carbon rezultat în urma oxidãrii hidrocarburilor aromatice saturate si nesaturate si s-a impus ca mãsurã dezechiparea abatajului de pe alimentul care se afla în exploatare, lãsându-se un pilier de sigurantã. În momentul de fatã se lucreazã la un nou suitor de atac pentru repornirea abatajului pe noul aliniament”, a declarat Petre Drãgoescu, director tehnic SNIM Valea Jiului.

Potrivit celor de la SNIM s-au dispus anumite mãsuri, însã combaterea oxidãrii hidrocarburilor este imposibilã.

“S-au dispus mãsurile profilactice aplicate la abatajul în conformitate cu metodologia cadru de exploatare, dar din pãcate mãsuri profilactice de combatere a oxidãrii hidrocarburilor aromatice saturate si nesaturate nu existã. Acest fenomen este posibil si la concetratii foarte scãzute ale oxigenului. De la aparitia acestui fenomen si pânã la luarea deciziei de dezechipare, specialistii din cadrul SNIM si INSEMEX au monitorizat evolutia monoxidului de carbon la nivelul abatajului, iar din mãsurile aplicate s-a ajuns la concluzia cã cel mai bun lucru e renuntarea la exploatarea pe acest aliniament”, a mai subliniat sursa citatã.

La finele acestei sãptãmâni, cei de la SNIM vor pune în functiune noul abataj, însã pânã atunci productia de huilã este diminuatã. “La sfârsitul acestei sãptãmâni vom strãpunge noul abataj. E o productie limitatã”, a mai subliniat Drãgoescu. Ambele unitãti miniere din cadrul SNIM, mina Uricani, respectiv Paroseni functioneazã cu câte un abataj. Ambele sunt în restrângere de activitate, acestea urmând a fi închise pânã în anul 2018.

Monika BACIU