Protest al grefierilor la Petrosani

Nu au robe si le împrumutã de la unii la altii, scotocesc în mii de pagini si stau zeci de ore sã caute documente în dosare, nu sunt plãtiti corespunzãtor, iar munca nu le este normatã.

Acestea sunt doar câteva dintre doleantele grefierilor, care vineri, imediat dupã ce s-a finalizat sedinta la Judecãtoria Petrosani, au iesit în stradã. Au afisat pancarte din care reiesea faptul cã protesteazã pentru a fi luati în seamã, dar si pentru a fi alãturi de colegii lor din alte instante, care au fãcut acelasi lucru la Bucuresti. „Am întrerupt activitatea timp de o orã, ca sã ne raliem manifestatiei de la Bucuresti. Nu a fost perturbatã activitatea instantei. Sedinta de judecatã s-a tinut, iar activitatea grefei si a arhivei a fost sustinutã de cãtre colegii mei. As vrea ca toti cetãtenii care cred cã noi doar învârtim dosarele de la arhivã la registraturã sau la birourile noastre si invers, sã vinã când este Ziua Portilor deschise si sã vadã care este activitatea  unui grefier. Câte operatiuni face, câte carã si cât munceste el, ca sã nu mai comenteze cã noi avem salarii foarte mari si învârtim douã hârtii”, a declarat Janina Biris, grefier la Judecãtoria Petrosani.

Protestul grefierilor, însã, nu a fost vãzut bine de toatã lumea, iar mai multi oameni chiar au reactionat atunci când i-au zãrit.

„Nesimtire! Altii muncesc fizic, în frig, ploaie, pe un salariu de 1.000 de lei. Ãstia la calduricã si pe salarii de 3.000 –  4.000 de lei, plus cã au pensii speciale. Si ce fac? Carã niste dosare!”, a spus unul dintre cei care s-au arãtat revoltati de protestul lor, în timp ce altii cred cã problema se va rezolva, dupã ce problema va fi disecatã de  superiorii lor. „Eu cred cã pânã la urmã d-na ministru Prunã va face putinã ordine în „grãdina ” sa, cã nesimtirea unei pãrti destul de mare a magistratilor, a grefierilor, a tuturor din sistem, este fãrã margini!”, a adãugat un alt trecãtor.

Grefierii din Petrosani nu au lucrat timp de o orã si au stat în fata Judecãtoriei în semn de protest, punctând mai ales motivele pentru care si ei se simt neîndreptãtiti. Mai ales cã lucreazã în birouri vechi si nici uniforme nu au toti.  „Dorim ca sediile sã fie echipate corespunzãtor. Dupã cum vedeti, o parte dintre noi, nu avem nici mãcar robe. Nu ne este asiguratã vestimentatia si, în cazul în care în birou sunt doi sau 3 care intrã în salã, celãlalt trebuie sã se ducã sã caute o robã. Noi suntem considerati cu studii de scurtã duratã, iar studiile noastre sunt acelasi ca ale magistratilor. Ce ne desparte de ei, cu tot respectul, este examenul de intrare în magistraturã. Si avem o listã întreagã de revendicãri”, a mai precizat Janina Biris. Grefierii din întreaga tarã si-au întrerupt activitatea, vineri, între orele 10:00 – 13:00. si au protestat în fata sediilor instantelor sau parchetelor, iar în Capitalã protestul s-a desfãsurat la sediul Ministerului Justitiei.

Diana Mitrache

Advertisements