O asistenta medicala apreciata, Doina Maria Dobre – dintr-o familie onorabila care a si dat numele de Dobresti unui ”cartier” din Petrila – a fost prinsa in flagrant la Vama Bors, alaturi de colegii de trafic de persoane in luma martie, iar acum a fost trimisa in judecata de DIICOT Gorj pentru  trafic de persoane, proxenetism si prostitutie.

Femeia de 37 de ani este nasa mica a primarului Petrilei, Ilie Paducel. Acesta este foarte mahnit de situatie…

Viata a demonstrat ca exista copii care-si ridica parintii prin realizarile lor, iar altii isi distrug familiile aruncandu-si parintii in disperare si boala grea, iar urmasilor le lasa mostenire rusinea si durerea…

Datoriile au determinat-o sa se prostitueze

Doina Maria Dobre, din Petrila, 37 de ani, divortata, mama a unui copil, a fost asistenta medicala apreciata la Spitalul de Urgenta Petrosani. Doar ca de cativa ani s-a inglodat in datorii, iar dosarele de executare silita au curs lant. A incheiat diverse contracte de imprumut cu CAR-uri, cu persoane fizice, din Petrila, dar si din judet tragand dupa ea zeci de persoane care au girat-o si care au dat-o in judecata. Are la activ un dosar,  8875/278/201, in care a fost condamnata pentru inselaciune la 2 ani si 6 luni.

Din nevoia acuta de bani, Doina Maria Dobre a acceptat sa se prostiueze, avand ca peste pe mai vechiul in domeniu, Ion Claudiu Cartianu. „Dupa discutii indelungate, aceasta a fost de acord sa practice prostitutia in Italia ca sa-si revina financiar”, precizeaza procurorii in rechizitoriu.

Asistenta medicala a depus o cerere la locul de munca pentru intreruperea activitatii pe o perioada de un an. Doinei i s-a facut rost si de o colega de prostitutie, Andreea, in varsta de 19 ani, care a fost racolata de Adrian Sichitiu, un partener de-al lui Cartianu. Doina Maria si Andreea, au fost duse in Italia, pentru ca femeile sa fie instalate la locul de munca. „Au fost duse in Italia, unde aveau cazare si un loc la strada. Cele doua au inceput sa practice prostitutia cu sprijinul lui Cartianu si a lui Adrian Sichitiu, iar castigurile erau impartite. Au practicat prostitutia circa o luna, dupa care au revenit in tara”, spun procurorii.

Inteligenta, Doina Maria Dobre s-a ridicat ”in grad” si a completat gruparea infractionala, alaturindu-se lui Cartianu si a celorlalti doi. Doina Maria a devenit membru activ de racolare tinere, unele minore, pe care le duceau in Italia pentru prostitutie, desi era la randul ei mama. ªi toate astea pentru bani mai multi.

O victima i-a dat in gat

Gruparea a intrat in vizorul politiei ca urmare a sesizarii unei tinere cazuta victima a traficantilopr de carne vie. Este vorba de Irina, o fata de 21 de ani, careia ”pestele” cu experienta, Cartianu, i-a spus ca lucreaza ca sofer si i-a prezentat un apartament in Targu-Jiu, pentru a o induce in eroare ca este un tip serios.

„A reusit sa o cucereasca sentimental si a convins-o sa mearga cu el in Italia. Intre timp, a pregatit planul de a o exploata sexual, luand legatura cu alti traficanti de persoane cu care s-a organizat”, se precizeaza in rechizitoriul DIICOT. Cei doi au mers in Italia, iar Cartianu i-a cerut sa practice prostitutia. Tanara a fost dusa in mai multe localitati din Italia, respectiv  Rimini, Verona, Roma, Ancona.

Irina a fost nevoita sa doarma in masina pentru a prinde „un loc la strada”. Dupa ce i-a schimbat locul de munca, in Germania, unde au mai stat ceva vreme, au revenit in tara. Traficantul si proxenetul a dus-o pe Irina la Brasov, „unde avea legaturi infractionale mai vechi“, spun procurorii.

Explaotata inuman si amenintata de Cartianu ca daca nu-si vede de treaba ” vin cu toti. cu toata tigania si te pun pe tine sa-i….”   Irina nu a mai putut suporta situatia si a sesizat politia.

Prinsa in flagrant si arestata, alaturi de ”asociati”

De atunci, politia au fost pe urmele lor. In rechizitoriu se spune ca asistenta Doina Maria si Cartianu au plecat si ei in Italia in luna august a anului trecut, unde femeia a practicat prostitutia. „La inceputul acestui an, cei doi au cunoscut in Italia, la Milano, pe Sorin Maftei, din Botosani. Acesta i-a sprijinit sa-si extinda aria de recrutare si din zona natala a acestuia. Astfel, s-au inteles sa o recruteze pe Georgeta, din Botosani, 29 de ani, pe care au convins-o sa mearga in Italia pentru a o angaja femeie de serviciu la un spital. Victima provenea dintr-o familie numeroasa, fara venituri, si nu plecase in afara localitatii”, spun procurorii.

Nu au apucat sa treaca granita, pentru ca au fost prinsi de catre politisti in 16 martie 2012.

Pe numele a trei dintre membrii gruparii – Cartianu Claudiu Ion, Dobre Doina Maria si Maftei Sorin -, acuzati de comiterea infractiunilor de „initierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup, in vederea savarsirii de infractiuni, trafic de persoane si proxenetism”, respectiv de „initierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup, in vederea savarsirii de infractiuni, trafic de persoane si prostitutie”, Tribunalul Gorj a emis in 17 martie 2012 mandate de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile. Fata de cel de-al patrulea suspect, acuzat de comiterea infractiunii de trafic de persoane, a fost dispusa de catre procurorul de caz masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe o perioada de 30 de zile.

Cercetarile  pentru documentarea intregii activitati infractionale si stabilirea raspunderii judiciare a suspectilor au fost deja incheiate, iar acum procurorii de la DIICOT Gorj i-au trimis in judecata pentru trafic de persoane, proxenetism si prostitutie. Petrileanca Doina Maria Dobre se afla in arest preventiv, alaturi de tovarasii sai de grupare…

”Sa fereasca Dumnezeu pe oricine de asa ceva”

Primarul Ilie Paducel era indurerat si spunea ca este alaturi de nasii sai carora li s-a intamplat un asa mare necaz. Se stie ca durerea adusa de copii, este cu mult mai mare decat cea proprie. Tatal Doinei Maria Dobre s-a imbolnavit, este coplesit…

”Mare necaz au avut si au. Nasul a facut un infact si le este foarte greu sa suporte o asa nenorocire… Ei cresc copilul Doinei. Le sunt alaturi pentru ca au nevoie de sprijin. Ei sunt oameni extraordinari, iar acum sunt daramati de necazul asta mare. Sa fereasca Dumnezeu pe oricine de asa ceva…” – ne-a spus trist primarul Petrilei, Ilie Paducel.

Ileana Firtulescu