Complexul Energetic Hunedoara este vital pentru sistemul energetic national. Societatea hunedoreanã contribuie la rezerva tertiarã lentã cu 460 hMW/h din cei 700. Adicã mai bine de jumãtate din necesarul RTL este asigurat de CEH.

“În perioada anotimpului friguros, în special în lunile ianuarie si februarie, sunt posibile aparitii de fenomene meteorologice  care pot periclita functionarea normalã a SEN (temperaturi medii zilnice negative, sub –50C mai multe zile consecutiv, hidraulicitate scazutã, etc.). În aceste conditii, pentru a preveni o situatie criticã în functionarea sigurã si stabilã a SEN si pentru a se crea resursele si capacitãtile necesare interventiei în timp util pentru echilibrarea SEN, este necesarã suplimentarea rezervelor de putere activã care compun serviciile tehnologice de sistem, respectiv ”rezerva tertiarã lentã”- RTL. În prezent, necesarul de RTL estimat de Operatorul de Transport si Sistem este de 700 hMW/h, din care 460 hMW/h sunt achizitionati în regim reglementat de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara în baza Deciziei Autoritãtii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE nr. 1034/22.06.2016, în conformitate cu prevederile Hotãrârii Guvernului nr. 138/2013 privind adoptarea unor mãsuri pentru siguranta alimentarii cu energie electricã, cu modificãrile si completarile ulterioare, diferenta pânã la necesar, respectiv de 240 MWh, fiind achizitionatã în regim concurential”, aratã hotãrârea Guvernului privind aprobarea mãsurilor pentru realizarea stocurilor de sigurantã ale Sistemului Electroenergetic National în ceea ce priveste combustibilii pentru perioada sezonului rece si volumul de apã din lacurile de acumulare, denumit Programul de iarnã în domeniul energetic pentru asigurarea functionãrii în conditii de sigurantã si stabilitate a Sistemului Electroenergetic National în perioada 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017, precum si alte mãsuri privind nivelul de sigurantã si securitate în functionare a Sistemului Electroenergetic National.

Obiectivele principale ale prezentului Program de iarnã în domeniul energetic sunt evaluarea consumului de energie electricã al tãrii, în perioada sezonului friguros, respectiv 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017, cu posibilitatea prelungirii pânã la 31 martie 2017, pentru satisfacerea acestuia la parametri de calitate si sigurantã în alimentare în conditiile functionãrii sigure si stabile a Sistemului Electroenergetic National (SEN), stabilirea resurselor energetice necesare, precum si pentru evaluarea resurselor financiare aferente. Pentru functionarea SEN în conditii normale, estimarea  în ceea ce priveste productia de energie electricã a tãrii pentru perioada  15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017 a avut la bazã cantitãtile prognozate a fi realizate de producãtorii de energie electricã si termicã în cogenerare, care au luat în considerare  contractele pe care le au în derulare, sau le preconizeazã a le încheia pe pietele de energie electricã, precum si prevederile bugetelor proprii de venituri si cheltuieli. În acelasi context, CEH are nevoie de 136.000 de tone de huilã pe stoc pânã la 15 noiembrie, astfel încât sã poatã trece peste perioada de iarnã.

Monika BACIU