S-au dus vremurile in care minerii disponibilizati plecau in corpore la munca in strainatate. Tot mai putine sunt locurile de munca pentru ei, asta daca vorbim despre plecari in cadru organizat.

Daca mai vor sa mearga la munca in strainatate, minerii disponibilizati din Valea Jiului pot sa o faca pe cont propriu, cu riscul de a gasi altceva la fata locului sau sa ia teapa, cum s-a intamplat nu o data, cand oamenii au platit, dar s-au trezit apoi abandonati in tara.

In urma cu aproape 15 ani a avut loc prima mare disponibilizare de personal, iar multi dintre cei care au iesit din sistem au luat calea strainatatii.

Atunci, inca, se putea, iar locuri de munca erau suficiente. Situatia s-a schimbat, insa, radical intre timp. „De la primele disponibilizari, intr-adevar foarte multa lume a plecat in strainatate, dar marea majoritate a plecat pe cont propriu, nu  cu ajutorul Agentiei. Prin noi, stiu ca au plecat cativa in domeniul industriei miniere.

Ofertele noastre sunt, in general, pentru alte meserii, meserii pe care minerii nu le prea indeplinesc, ca si cerinte. Cine a vrut, a plecat, insa, si a acceptat probabil orice loc de munca in care a avut, cat de cat, cunostinte”,a  declarat Iudith Babtan, seful Agentiei Locale a Fortei de Munca Petrosani. ªi, pe zi ce trece, locurile de munca sunt tot mai putine si mai greu de ocupat pentru fostii ortaci. Practic, prin EURES sunt locuri de munca anuntate la nivel national, cu cerinte greu de indeplinit pentru populatia Vaii Jiului. In urma cu doar cateva luni se cauta bucatar de sushi, cu un salariu motivant, dar cine sa se priceapa la asa ceva? Acum se cauta „programator roboti”. „In general, locurile pe care le avem afisate pe site-ul Eures sunt locuri de munca pentru specialisti, in marea majoritate. Din lista valabila la data de 25.06. 2012, singurul loc de munca ce poate fi si pentru persoane din zona ar fi pentru sudori in Norvegia”, a  mai spus Babtan.  Un barbat din Petrosani s-a interesat de acest post. A mai lucrat in Norvegia si stie si limba engleza. Acum asteapta sa vada daca va fi acceptat.

Carmen Cosman