3 octombrie 2016 a fost data limitã de înscriere a candidatilor la concursul pentru ocuparea functiei de manager al Spitalului de Urgentã Petrosani, iar în 5 octombrie va avea loc proba eliminatorie – verificarea dosarelor de îndeplinire a conditiilor stabilite de lege, iar în 10, 12, 13 octombrie 2016 candidatii vor sustine cele trei etape ale concursului. Pânã la închiderea editiei, s-au înscris în concurs doi candidati. Presedinta Consiliului de Administratie a SUP, Stefan Dumitra, este si de data aceasta contestatã pentru cã “singura ei calitate este aceea de fost director DSP numit de PDL si reprezentant al primarului Petrosaniului în CA”…

Contractul de manager al Spitalului de Urgentã Petrosani, respectiv cel al lui Alin Vasilescu, cel care a ocupat postul prin concursul din anul 2014, a fost încheiat pe doi ani, în loc de trei ani cât este termenul obisnuit. Din surse neoficiale am aflat cã acest lucru s-a stabilit prin invocarea alegerilor locale si generale din acest an, lucru ce dovedeste implicarea politicului în sistemul de sãnãtate de la toate nivelele. Si nu doar la Petrosani, ci în mai toatã tara.

Ca urmare, la doar doi ani distantã, la SUP, este în plinã desfãsurare examenul de ocupare a functiei de manager al spitalului. 3 octombrie 2016 a fost data limitã de înscriere a candidatilor. Pânã la ora redactãrii materialului, în cursa pentru director s-au înscris doi candidati – actualul manager dr. Alin Vasilescu si Ovidiu Ionescu, medic primar ORL, cel cel care a participat la concurs si în anul 2014.

Faptul cã existã cel putin doi candidati este onorant pentru actualul manager, pentru cã acest lucru dã o oarecare credibilitate actiunii de ocupare a postului, de concurs, chiar dacã Alin Vasilescu este greu de devansat avându-se în vedere experienta sa în domeniu. Problema o constituie, se pare, pentru cei din Spital, dar mai ales pentru cei care nu înghit tot ce li se serveste, presedinta Consiliului de Administratie a SUP,  organizatoarea concursului si chiar presedinte al comisiei de examinare, care nici mãcar nu este angajat plin al spitalului de la Petrosani, ci doar un prestor de servicii, care vine o datã pe sãptãmânã, miercurea, ca medic dermatolog. Este vorba de Dumitra Stefan, angajat al Spitalului Judetean Deva, fost presedinte executiv al DSP Hunedoara, pânã în 2013. Oare nu are SUP sau DSP atâtia oameni de valoare, profesionisti recunoscuti chiar în plan national neimplicati în scandaluri? În componenta C.A. a SUP existã nume grele de doctori… membri cu calitatea de invitat, adicã fãrã drept de decizie.

Acuzatiile cum cã directorii sunt numiti politic vin din toate directiile. În revistele medicale din acest an, în presa centralã apar interviuri ale unor medici, directori de clinici de succes care declarã cã sistemul de sãnãtate se va îmbunãtãti în momentul în care aceste concursuri vor fi reale si nu mimate, în cele mai multe cazuri, unii propunând chiar comisii formate din manageri de succes din strãinãtate, altii la universitãti/facultãti de profil…

Si în cazul de la Petrosani existã aceastã acuzatie, al amestecului politicului în actul de conducere al SUP, pentru cã Dumitra Stefan, cea care face subiectele de examen, care supravegheazã, face regulamentele si stabileste bibliografii extrem de stufoase în interiorul legii, dar prin omiterea unor precizãri, candidatii sunt terminati din start. De exemplu Legea achizitiilor publice în totalitatea ei (si metodologie cu trimiterile aferente), care cuprinde  toate domeniile din economia româneascã – mii de pagini… Practic, Dumitra Stefan este “dumnezeul politic al unitãtii spitalicesti”, care stabileste tot si toate.  De ce se invocã amestecul politic? Dumitra Stefan a fost numitã de PDL la sefia DSP Hunedoara, la mâna cãreia stãteau spitalele pentru cã DSP propunea Casei de Sãnãtate câte paturi poate avea un spital sau altul, practic stabilea soarta acestora. Pe vremea domniei sale la DSP, Spitalul din Vulcan s-a aflat în pragul închiderii, scandalul iscat atunci a fost amplu reflectat de presa localã  si regionalã, o luptã de orgolii în care Stefan Dumitra a arãtat cine este seful… Se pare cã de atunci, din acea calitate cu influentã, a fost numitã în fruntea C.A. de la SUP.

Asa apare si în prezent pe site-ul SUP: “REPREZENTANT AL PRIMARULUI MUNICIPIULUI PETROSANI, Presedinte C.A., Director coord. DSP HD – Dr. Stefan Dumitra” (vezi foto).

1-1

1-2

În prezent, aceasta face parte din colectivul de medici, fãrã vreo functie în sectia de Dermatovenerice a Spitalului judetean Deva. Dumneaei a fost contestatã si la concursul de ocupare a postului de manager din anul 2014, iar declaratiile sale de atunci au fãcut istorie în felul cum NU ar trebui sã fie un om care ocupã o asemenea pozitie. Dar cine sã vadã si sã audã?

Ileana Firtulescu