Nu mai putin de 67 de ursi din fondurile de vânãtoare aflate pe raza judetului Hunedoara, 71 de lupi si 62 de pisici sãlbatice se aflã pe lista Ministerului Mediului, Apelor si Pãdurilor pentru care s-a elaborat un ordin de ”recoltare”.

Mai exact, odatã aprobat acest ordin, speciile protejate vor putea fi vânate prin metodele “la goanã”,“la pândã” si “la dibuit” la fel ca si oricare alt vânat. Animalele protejate sunt cuprinse pe 21 de fonduri de vânãtoare existente la nivelul judetului nostru, chiar dacã nu la toate le-au fost aprobate cererile privind ”recoltarea” ursilor, lupilor ori pisicilor sãlbatice. Directia Silvicã Hunedoara are cei mai multi ursi repartizati pentru vânãtoare, respectiv 6, dar si 12 lupi ori 5 pisici sãlbatice. Pentru aceste exemplare, directorul institutei spune cã s-a cerut autorizatie dat fiind faptul cã sunt în zone populate unde pun în pericol omul ori existã o suprapoluare a fondurilor.

”Eu pot vorbi doar de fondurile de vânãtoare ale Directiei Silvice Hunedoara, nu si despre celelalte. Noi am solicitat autorizatii pentru nouã exemplare de urs si am primit pentru sase. Numãrul total a fost stabilit dupã o analizã fãcutã de minister cu Facultatea de Silviculturã Brasov, criteriul nu este stabilit de noi. Eu am pe 11 fonduri 6 ursi si sunt localizati în zone unde pot coborî si ataca sau pot face alte probleme, ori este suprapopulare. Parte se eliminã prin selectia naturalã si parte se eliminã de cãtre noi, altfel nu ar fi un echilibru. Eu nu sunt vânãtor, nu mã pasioneazã si n-am fost la vânãtoare de vreo sapte ani, dar sunt cazuri unde trebuie intervenit pentru cã apar probleme. Sunt zone unde avem probleme cu lupii, stiu de la colegii mei, pentru cã s-au înmultit foarte mult”, a declarat Radu Crisan, directorul Directiei Silvice Hunedoara. Ordinul care permite vânãtoarea ”la liber” a acestor specii protejate a fost supus dezbaterii publice iar ministerul de resort spune cã se emite an de an, din 2007 încoace, în conformitate cu Directiva Habitate a Uniunii Europene. Potrivit ministerului de resort, documentul supus dezbaterii deschise este sustinut de un studiu anual de evaluare a efectivelor populatiilor de carnivore mari din România realizat printr-un acord cu ICAS Brasov, Universitatea Transilvania Brasov si Fundatia Carpati, prin mãsurãtori în teren, evaluarea zonelor vulnerabile la carnivorele mari si alti indicatori care vizeazã siguranta cetãtenilor, starea de conservare a speciilor, dar si echilibrul acestora.

De precizat ar fi si faptul cã din totalul de 67 de ursi propusi pentru recoltare la nivelul judetului Hunedoara, fondurile de vânãtoare au primit aprobare pentru 18 exemplare, la lup pentru 36 din totalul de 71 iar la pisicã sãlbaticã pot fi vânate 19 dintr-un total de 62 de exemplare aflate pe listã. Pe de altã parte, Organizatia de mediu WWF-România este împotriva Ordinului MMAP si a atras atentia asupra faptului cã România are ”un sistem de raportare si administrare în care vânãtorii numãrã, gestioneazã, împuscã si fac profit de pe urma animalelor sãlbatice”, situatie care ”va genera erori grave”.

Maximilian Gânju