Psary – minerit odatã, Bansko – turism / Petrosani – minerit si turism, potential maxim de dezvoltare

Municipiul Petrosani este înzestrat cu bogãtii naturale nedezvoltate la adevãrata lor valoare. Localitatea se bazeazã încã pe minerit si pentru viitor mizeazã pe turism pentru dezvoltare.

În acest timp, douã localitãti din douã tãri europene diferite au doar o singurã ramurã, însã valorificatã la potential maxim. Bansko din Bulgaria localitate înfrãtitã cu municipiul Petrosani atrage anual 700.000 de turisti în statiunile montane, în timp ce Psary din Polonia a fost cândva o importantã zonã minierã, iar în prezent au loc alte activitãti idenpendente de industria extractivã.

Psary, Polonia – fãrã minerit

Localitatea Psary din Polonia s-a bazat pe minerit. Numai cã la ei activitatea minierã s-a închis definitiv, iar locuitorii au fost nevoiti sã îsi gãseascã alte locuri de muncã. Chiar si asa edilii nu se plâng si spun cã micuta lor localitate, cu 12 mii de locuitori, este într-o continuã expansiune.

“Este pentru prima datã când vin în România, nu am mai fost aici, sunt foarte încântat si nerãbdãtor sã aflu mai multe despre Românai, dar si Petrosani. Stiu doar din ce am citit pe Wikipedia. Psary este o comunitatã ruralã care are 12.000 de locuitori. Numãrul locuitorilor este în crestere deoarece Psary este prima localitate ruralã lângã cea una din cele mai mari orase. Aproape douã milioane de oameni locuiesc acolo, iar multi vor sã vinã la noi si sã locuiascã în Psary. Si noi avem probleme comune. Psary este localizat într-o zonã care odatã era una din cele mai mari zone miniere din Polonia. Foarte multi oameni au lucrat în industria minierã, iar acum nu mai avem nicio minã de cãrbune în zona noastrã, iar oamenii au trebuit sã îsi gãseascã alte locuri de muncã. Suntem un oras deschis la cooperãri pentru diferite proiecte europene”,  a spus Tomasz Sadton, primarul din Psary, Polonia. În Psary numãrul locuitorilor este în continuã crestere. Astfel, în anul 2010 peste 260 de persoane s-au mutat în Psary, iar în 2011 altii 331 de cetãteni s-au mutat în micuta localitate polonezã.

Bansko, Bulgaria – excelentã în turism

Localitatea Bansko din Bulgaria este cunoscutã la nivel european pentru turism. Cu o populatie de aproximativ 10.000 locuitori, este una dintre cele mai moderne statiuni de schi din Bulgaria. Orasul se aflã situat în apropierea râului Glazane (afluent al râului Mesta), în partea nord-esticã a piciorului Pirin, chiar sub cea mai înaltã si mai frumoasã parte a acestuia, distanta fatã de capitala Bulgariei, Sofia, fiind de 140 km iar fatã de Petrosani, de 400-450 km. Bansko se gãseste la o altitudine de 925 m, iar zona de schi se întinde între 2000-2600 m altitudine. Gratie facilitãtilor excelente pentru schi si pentru alte sporturi de iarnã, combinate cu arhitectura unicã a orasului, Bansko s-a transformat, de-a lungul anilor, într-una dintre destinatiile favorite pentru schi si snowboard din Europa. Chiar noi, cei de la Petrosani am avut si avem ca model de dezvoltare turisticã localitatea din Bulgaria.

2-1

“Ne îndreptãm atentia cãtre turism si cred cã aici existã o serie de similaritãti între cele douã localitãti”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.  Cei din Basko- Bulgaria, localitate înfrãtitã cu municipiul Petrosani îsi cunosc atuurile si spun cã, anual, statiunile lor montane sunt vizitate de 700.000 de turisti. “Este o plãcere sã fim aici si este a doua vizitã la Petrosani. Bansko este mult mai mic decât al vostru, municipalitatea noastrã este compusã din sase localitãti, iar locuitorii sunt în numãr de 13.000, dar suntem foarte dezvolati în multe domenii. Avem aproape 700.000 de turisti anual. Avem o localitate mai micã care este faimoasã pentru resorturile spa, deoarece avem ape minerale. De asemenea, în Dubriniste avem o statiune de ski, mai micã decât Bansko, dar cu numeroase hoteluri. Zona noastrã turisticã este la un nivel foarte ridicat”,  a declarat Aleksander Ivanov Matsurev, viceprimarul din Bansko, Bulgaria.

Astfel, municipiul Petrosani poate deveni o atractie turisticã de excelentã precum Bansko, dar poate fi si un centru pentru dezvoltarea unor afaceri.

Monika BACIU

Un comentariu la „Psary – minerit odatã, Bansko – turism / Petrosani – minerit si turism, potential maxim de dezvoltare

  • 29 septembrie 2016 la 07:52
    Permalink

    ca sa poti sa te dezvolti ca alte tari,trebuie sa dispra birocratia asta idioata si spaga ,altfel suntem terminati . nu cred ca la ei se da spaga pentru niste lucrari care sa ajute turismul si aici ma refer la infrastructura ,comert si alte lucruri care pot face o localitate moderna si primitoare

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.