Nu mai mult de 22 de oameni au fost selectati la Petrosani, la Bursa generalã a locurilor de muncã, iar cei prezenti s-au plâns de lipsa calificãrilor si a locurilor de muncã ofertante.

De altfel, am întâlnit la acestã bursã si un fost consilier local din Petrosani, acum somer, dar care a candidat si la ultimele alegeri pentru functia de consilier local. Acum, însã, îsi cãuta de lucru. „Nu am gãsit, pentru cã sunt locuri destul de modeste si pariez, în spiritul în care mã cunoasteti, cã toate sunt pe salariul minim pe economie. De fapt, suntem tara salariului minim pe economie. Eu sunt din ianuarie în somaj si, la vârsta mea, nu prea gãsesc de lucru. Uitati-vã cât tineret este!”, a spus Viorica Macavei, somerã. Nu au fost foarte multi somerfi prezenti la bursã si organizatorii de la Petrosani apreciazã cã maxim 90 de oameni le-au trecut pragul la aceastã editie a bursei din luna septembrie. Si pentru cã nu s-au pliat ofertele pe calificãrile lor, somerii au venit cu idei considerate de ei mai bune. „Nu mi-am gãsit cã nu am calificare si dacã nu am calificare… Eu, dacã am lucrat în minerit, de unde calificare la vârsta asta? As fi lucrat orice, în constructii vor zidari, betonisti. La cablaje sunt aici si spun cã nu te primesc dacã ai probleme cu vederea. La haine spun cã vor oameni, dar nu se vede nimic. Asta e! Ce sã fac? Mã apuc de furat!”, a conchis un somer venit miercuri la bursã.

Omul a recunoscut cã nu si-a mai gãsit un job de 5 ani si dã vina pe vârsta înaintatã, pentru cã nu îl angajeazã nimeni. Altii, însã, au calificãri si sperã sã îsi gãseascã mãcar acum un job.

„Din martie îmi caut de lucru. Slabe sperante. Dar acum am gãsit pe meserie si poate am noroc sã îmi gãsesc de lucru. Experientã ne cer, cã dacã nu stii ceva, nu ai ce face. Am si calificarea de sudor, dar abia am iesit din scoalã si, dacã nu am experientã, e mai greu”, a spus un alt somer, care a si urmat douã cursuri de calificare pânã acum.

La Petrosani au ajuns 7 angajatori si oferta s-a adresat si necalificatilor si celor cu experientã, iar unul dintre angajatori chiar a recunoscut cã ar vrea sã se extindã si are nevoie de oameni. „Pânã acum am gãsit un necalificat si un tâmplar, sã vãd dacã mai gãsesc ceva. Cei care vin la mine, rãmân, dar acum mã dezvolt si am nevoie de oameni noi”, a recunosct Nelu Amarandei, angajator, care cãuta tâmplari. Angajatorii care au participat la bursa de la Petrosani au oferit 50 de locuri de muncã, însã, doar pentru 22 dintre ele au gãsit oameni care sã fie selectati initial.

„Avem un numãr destul de bun de angajatori, cu o paletã vastã de locuri de muncã. Numãrul de participanti, însã, ar fi putut fi mult mai bun. Pe lângã societatea de cablaj care a venit la Petrosani sã facã recrutãri, am avut locuri de muncã în: constructii, comert, munci necalificate, tâmplãrie, deci o gamã destul de largã, însã, au venit prea putini someri”, a spus Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.

Reprezentantii agentiilor locale se plâmg cã nu reusesc sã mobilizeze somerii la astfel de burse, pe motiv cã oamenii, chiar dacã nu au de lucru, preferã ajutorul de somaj, ori ajutorul social, decât sã munceascã pe salarii minime.

Diana Mitrache