Cu centrala în curtea scolii, cu instalatia gata de functionare, dar cu caloriferele reci. Asa stau lucrurile la Petrosani, unde deocamdatã, nu se furnizeazã  cãldurã de la termoficare. De altfel, situatia este valabilã în toatã Valea Jiului, însã, la Petrosani, lucrurile sunt încurcate si de birocratie.

Fiecare scoalã din Petrosani are acum centrale pe gaz ca alternativã la termoficare, însã, din cauza temperaturilor scãzute, copiii sunt nevoiti sã stea în clase reci. Si asta, mai ales la primele ore, asa cum recunosc si profesorii, chiar dacã tot ce a tinut de autoritãtile locale este pus la punct. „Nu este chiar atât de frig. La ora 8,00, când vin copiii la scoalã este putin mai rece, dar nu atât de rece încât sã întrerupem activitatea scolarã”, a spus Lucian Resmeritã, director Colegiul National de Informaticã Carmen Sylva, însã, situatia este valabilã în toate scolile si liceele. Primarul din Petrosani a alocat banii necesari ca sã se construiascã centrale pe gaz la toate scolile si liceele si apreciazã cã, în maxim o lunã, se finalizeazã toate formalitãtile necesare, pentru cã acum mai sunt necesare avizele de la E-On. Asta, dupã ce tot ce a tinut de scoli sau primãrie este gata.

„Cam într-o lunã de zile, eu cred cã vom avea si gazul în scoli”, a precizat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Pânã atunci, însã, edilul îsi pune totusi, speranta în sistemul de termoficare, functional în fiecare unitate de învãtãmânt, ca si în institutiile publice. „Instalatia de furnizare a agentului termic în sistem centralizat functioneazã la toate scolile. Când va exista posibilitatea de a relua furnizarea agentului termic, vom avea cãldurã”, a mai adãugat edilul din Petrosani.

Elevii din scoli au, asadar douã solutii si niciuna nu functioneazã deocamdatã. Termoficarea, însã, rãmâne prima luatã în calcul, cel mai probabil, de luna viitoare. „Va mai dura putin bransamentul la reteaua de gaz. De la noi de la scoalã, pânã la punctul unde se aflã reteaua de gaz sunt cam 180 m. Nu stiu sã vã spun din punct de vedere al termocentralei de la Paroseni ce va face, dar am înteles din presã cã este posibil ca si scolile si populatia sã aibã încãlzire de la Paroseni, de la termocentralã”, a mai spus si Lucian Resmeritã. Azi, la Deva, vin reprezentanti ai Ministerului Energiei ca sã discute problema termoficãrii, iar primarii din Valea Jiului sunt si ei la discutii.  De zile bune, temperaturile scad noaptea sub 10 C si singurul noroc al copiilor din scoli si licee este cã ziua cresc semnificativ si se încãlzesc clasele.

Diana Mitrache