– Petrosani. Transportul deseurilor menajere la Horezu – 45 lei/tonã
– Platformã temporarã încã nepreluatã
– O nouã locatie pentru depozitarea deseurilor vegetale

Problema gunoiului trece la o nouã etapã. Dupã ce municipalitatea de la Petrosani pierde bani din cauzã cã trebuie sã trasporte gunoiul menajer la peste 100 de km, la Horezu, acum se vede pusã în situatia de a amenaja o zonã pentru depozitarea deseurilor vegetale.

Zona Golgota din Petrosani ar putea deveni loc pentru depozitarea deseurilor vegetale. Municipalitatea de la Petrosani trebuie sã amenajeze un spatiu unde sã depoziteze deseurile vegetale si pe cele inerte. Asta înseamnã alti bani alocati din bugetul local, pe lângã cei pentru transportul deseurilor menajere la Horezu. Pentru cã nu au voie sã depunã deseurile oriunde, cei de la Primãrie au identificat o altã zonã care ar putea deveni o platformã temporarã. Urmeazã ca alesii locali sã dezbatã acest proiect de hotãrâre.

“Deseurile vegetale si deseurile inerte din municipiul Petrosani au fost depozitate atât pe terenuri accidentate ce apartin municipiului Petrosani, cât si pe terenuri private, cu acceptul proprietarilor. Conform indicatiilor reprezentantilor Gãrzii de Mediu, avem obligatia de a depozita deseurile vegetale si cele inerte în locuri special amenajate. Astfel, am identificat terenul în suprafatã de 3000 mp, situat în str. Cucului (zona Golgota), aflat în proprietatea publicã a municipiului Petrosani, care poate fi amenajat în acest scop”, aratã Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.  Pânã acum, o parte din deseurile vegetale au fost depozitate în zona Coloniei a municipiului Petrosani.

Licitatia deponeului de la Bârcea, blocatã

Licitatia privind stabilirea operatorului de la Bârcea a fost anulatã. O firmã a contestat procedura, astfel s-a blocat întreaga procedurã, iar judetul Hunedoara se confruntã cu o crizã fãrã precedent. La Petrosani, lunar se pot aduna cantitãti de gunoi cuprinse între 300 si 700 de tone. Totul depinde de “ce si cât aruncã oamenii la gunoi”. Lunând cantitatea cea mai micã de gunoi, adicã cele 300 de tone, tariful suportat de municipalitate pentru transportul acestuia la Horezu s-ar ridica la 13.500 de lei lunar. Dacã e sã fie o cantitate maximalã de 700 de tone, taxa plãtitã ar fi de 31.500 de lei lunar. Banii pleacã din bugetul local din cauza unor ambitii ale consilierilor petrileni care în urmã cu circa 8 ani de zile au refuzat realizarea unei gropi de gunoi ecologice pe raza localitãtii.

Monika BACIU