SNIM “moare” din cauza CEH

Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului înregistreazã, dupã primele sase luni ale acestui an, restante de peste 36 de milioane de lei. Culmea este cã societatea are de recuperat circa 41,5 milioane de lei de la CEH.

SNIM se confruntã cu dificultãri financiare din cauza Complexului Energetic Hunedoara. Activitatea celor douã societãti este strâns legatã. Pentru cã SNIM nu are alti clienti, în afarã de Complexul Energetic Hunedoara, cãrora sã le livreze cãrbunele extras, aceasta are probleme.  CEH are restante de peste 41 de milioane de lei cãtre Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului. “Din analiza raportãrilor contabile la 30.06.2016 rezultã cã  societatea a realizat venituri din exploatare în valoare de 25.215.691 lei, cheltuieli exploatare 62.130.504 lei si o pierdere din activitatea de exploatare de 36.914.815 lei, pierdere ce reprezintã ajutorul de stat cuvenit, conform art. 3 din Decizia C (2012) 1020 final, pentru acoperirea costurilor de productie pe primele sase luni ale anului 2016. La 30.06.2016, societatea a înregistrat plãti restante în valoare de 9.277.570 lei ca urmare a neîncasãrii creantelor în valoare totalã de 41.572.836 lei. Cea mai mare valoare a creantelor neîncasate provine din contractul de livrare a cãrbunelui încheiat cu Complexul Energetic Hunedoara”, aratã cei de la SNIM.

SNIM vinde huilã energeticã principalului client, Complexul Energetic Hunedoara. Pe principiul competitivitãtii în Uniunea Europeanã, Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului nu are voie sã vândã cãrbunele extras la un pret mai mic fatã de cel importat. Chiar dacã s-ar reusi scãderea costului de productie, vânzarea cãrbunelui autohton este supusã unor reglementãri internationale, care însã îi sunt total defavorabile. SNIM vinde cãrbunele Complexului Energetic Hunedoara, iar pretul se stabileste lunar, si nu oricum, ci în baza legilor concurentei europene.

Monika BACIU

3 thoughts on “SNIM “moare” din cauza CEH

 • 27 septembrie 2016 at 08:44
  Permalink

  si cum mai functioneaza cine le plateste salariile? de unde bani? oare nu din bugetul statului ? treb sa sufere o tara intreaga ca sa functioneze doua gauri negre mari de tot? ce interese se ascund in spatele acestor companii?

  Reply
 • 27 septembrie 2016 at 14:21
  Permalink

  Bine ca au bani pentru ca niste lipitori numite politic anghel bobar sau radu sorin sa incaseze miliarde din munca minerilor intr o vale in care se moare din cauza saraciei

  Reply
 • 27 septembrie 2016 at 20:40
  Permalink

  e o rusine pentru psd cit incaseaza mulgatorii astia trei nu i mai satura dumnezeu…oare nistor cit are parte de i lasa pe astia sa jefuiasca in halul asta?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *