Clãdirile unitãtilor miniere apartinãtoare Complexului Energetic Hunedoara au fost expertizate în vederea reabilitãrii acestora. Acestea nu au fost nici reabilitate si nici consolidate, însã banii din conturile CEH au consolidat alte afaceri.

O societate care a realizat aceste studii îsi cere banii de la societatea energeticã. BODO Invest are de recuperat de la CEH suma de 90,792.80 lei pentru “servicii de expertizã tehnicã si proiectare consolidare si reabilitare clãdiri EM Lonea, EM Livezeni, EM Vulcan, EM Lupeni si PCVJ”.

Expertizarea clãdirilor unitãtilor miniere avea preturi diferite. Potrivit chiar societãtii care acum îsi cere banii la masa credalã, fiecare expertizã a avut un alt pret. Astfel, pentru serviciile „de expertizã tehnicã si proiectare consolidare si reabilitare clãdiri E.M. Lonea” – lot I „Servicii de expertizã tehnicã si proiectare consolidare si reabilitare clãdiri E.M. Livezeni” – lot II „Servicii de expertizã tehnicã si proiectare cons. suma a fost de 5020,70 euro, adicã 22.190,00 LEI la data de 31.10.2014.

Zeci de clãdiri ar fi urmat sã fie expertizate, iar potrivit documentatiilor CEH de la acea datã “clãdirile pentru care se solicitã expertiza tehnicã se aflã în folosinta punctelor de lucru EM Lonea, EM Livezeni, EM Vulcan, EM Lupeni si PCVJ si sunt în diferite stadii de degradare”.  Potrivit documentelor, expertiza tehnicã trebuia sã prezinte cel putin 3 optiuni (demolare, demolare partialã si consolidare si reabilitare), preucm si solutia recomandatã. Contractul a fost avizat în anul 2014 de cãtre directorul general adjunct de la acea vreme, Nicolae Drãgoi.

De precizat este faptul cã tot în anul 2014, însã în luna februarie, opt silozuri ale unitãtii miniere s-au prãbusit. Abia dupã acest incident a fost semnat contractul care a prevãzut expertizarea tehnicã a tuturor clãdirilor apartinãtoare unitãtilor miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Societatea cere banii

Societatea care a expertizat clãdirilor unitãtilor miniere îsi cere banii. Bodo Invest s-a înscris la masa credalã a Complexului Energetic Hunedoara cu suma de 90,792.80. Societatea are experientã în domeniul constructiilor, de-a lungul anilor aceasta adjudecându-si contracte cu zeci de institutii publice din tarã.

Monika BACIU