10 ani de vorbe privind dezvoltarea

Dezvoltarea turismul din Valea Jiului este dezbãtutã de un deceniu. De 10 ani se încearcã dezvoltarea turismului, astfel încât acesta sã devinã o alternativã la minerit. În cei 10 ani, banii au ajuns cu tãrâita pentru aceste proiecte care sunt realizate nici mãcar în proportie de 50%.

În acest sens, senatorul PMP, Haralambie Vochitoiu îi solicitã ministrului Fondurilor Europene lãmuriri vizavi de aceste proiecte care ar putea ajuta la relansarea zonei din punct de vedere economic, dar si turistic. “Judetul Hunedoara are bogãtia naturalã si mineralã pe care putine unitãti administrativ-teritoriale din România le au la dispozitie. Turismul este alternativa pentru mineritul din Valea Jiului si în acest sens, în ultimii ani s-au fãcut pasti importanti pentru a se dezvolta statiunile montane din municipiile Petrosani, Lupeni si Vulcan. Potrivit OUG nr. 58 din 21 august 1998 privind organizarea si desfãsurarea activitãtii de turism, în România turismul reprezintã un domeniu prioritar al economiei nationale. De aproape 10 ani se vorbeste despre dezvoltarea turismului în Hunedoara, însã realitatea înconjurãtoare face notã discrepantã cu declaratiile publice”, aratã senatorul PMP, Haralambie Vochitoiu.

Banii pentru proiectele de dezvoltare a turismului din Valea Jiului trebuiau sã vinã de la bugetul de stat. Potrivit documentelor, Ministerului Dezvoltãrii, nivelul de cofinantare a proiectelor derulate în comun de Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Turismului si autoritãtile publice locale este urmãtorul, unitãtile administrativ-teritoriale asigurã pânã la 50%, dar nu mai putin de 5%, din valoarea totalã a contractelor de lucrãri încheiate în conformitate cu legislatia în vigoare, exceptând domeniul schiabil,  unitãtile administrativ-teritoriale asigurã pânã la 50%, dar nu mai putin de 5%, din valoarea contractului aferent realizãrii documentatiei tehnico-economice, încheiat în conformitate cu legislatia în vigoare, în cazul domeniului schiabil, Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Turismului finanteazã procurarea instalatiilor de transport pe cablu si montajul acestora, în limita fondurilor disponibile.

“În rãspunsurile primite, atât în 2013, de la ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism cât sI cel din anul 2016 de la ministrul Economiei, Comertului sI Relatiilor cu Mediul de Afaceri, tinându-se cont de potentialul turistic si de contextul social si economic al Vãii Jiului, Autoritatea Nationalã pentru Turism intentioneazã sã continue sprijinirea financiarã a proiectelor din statiunile montane aflate în municipiile Petrosani, Lupeni si Vulcan, dar acest lucru este conditionat de alocãrile financiare de la bugetul de stat. Având în vedere aceste considerente, vã rog domnul ministru sã îmi comunicati dacã în strategia ministerului dumneavoastrã pentru perioada 2014-2020, existã posibilitatea accesãrii de fonduri pentru continuarea investitiilor în turismul românesc, în special pentru cele începute si nefinalizate”, aratã senatorul PMP, Haralambie Vochitoiu.

Potrivit celor de la minister, prioritate vor avea investitiile în infrastructura balnearã si proiectele a cãror valoarea nu depãseste 5 milioane de euro.

“Vor fi finantate numai proiectele la scarã micã, valoarea proiectului nu trebuie sã depãseascã 5 milioane de euro. Impactul economic rezultat în urma implementãrii trebuie sã fie clar demonstrat. Astfel vor avea prioritate la finantare acele obiective localizate în teritorii conectate la cresterea economicã, a cãror dezvoltare va contribui în mod direct la cresterea competitivitãtii arealului în care sunt realizate”, se mai aratã în document Activitãtile specifice turismului si infrastructurii aferente pot fi finantate prin intermediul axei prioritare 7 a POR – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilã a turismului. Bugetul total dedicat acestei axe prioritare este de 118 milioane de euro.

În Valea Jiului au fost începute în urmã cu aproape 6 ani lucrãri de dezvoltare a statiunilor montane Straja, Parâng si Pasul Vâlcan. Proiectele au fost anuntate cu surle si trâmbite, valoarea lor totalã fiind de aproape 200 de milioane de euro. Acum, se pare cã prioritate la finantare chiar si din fonduri europene vor avea proiecte la scarã micã. Anul acesta, municipiile Petrosani si Lupeni au primit câte 2,6 respectiv 4 milioane de lei pentru continuarea lucrãrilor la domeniile schiabile din Parâng si Straja.

Monika BACIU

3 comentarii la „10 ani de vorbe privind dezvoltarea

 • 25 septembrie 2016 la 21:00
  Permalink

  nici un guvern nu va mai aloca bani pina nu se lamureste problema ts 3 si a altor investitii pe axa titzi …gardean

  Răspunde
 • 26 septembrie 2016 la 08:14
  Permalink

  Si cum cel mai u?or de furat este din banii statului, stai sa vin? ….sa vezi lupte la fur?ciune. Din proiecte europene cine sa câ?tige?

  Răspunde
 • 26 septembrie 2016 la 10:27
  Permalink

  mai mai lucru dracu n casa popii nu mi vine sa cred ce activi au devenit jegosii astia dupa patru ani de somn exact ca ramele dupa ploaie bine ar fi sa beleasca bine ochii hunedorenii la iarna cand au stampila fermecata in mana

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.