Odinioarã erau fala judetului iar elevi din toate colturile tãrii veneau sã învete meserie la Petrosani, Lupeni ori Hunedoara.

Declinul principalelor industrii din judet a fãcut ca scolile profesionale din judetul Hunedoara sã nu mai aibã clase de pregãtire a elevilor ca otelar, laminator sau miner. Numãrul copiilor care studiazã în învãtãmântul profesional de trei ani a crescut, astfel cã acum în judetul Hunedoara functioneazã 32 de clase a IX-a, fatã de 20 de clase a IX-a în anul scolar trecut. Aproape 700 de elevi din judetul Hunedoara au ales sã învete o meserie într-o scoalã profesionalã, iar cele mai cerute specializãri tin de industria serviciilor.

Meseriile de otelar, laminator sau miner erau cele mai rãspândite în judetul Hunedoara la începutul anilor 90. În combinatele siderurgice de la Hunedoara si Cãlan munceau peste 20.000 de siderurgisti, iar în minerit activau alte câteva zeci de mii de angajati.

În prezent, combinatul siderurgic din Cãlan a fost desfiintat, la Hunedoara mai lucreazã circa 700 de angajati, iar în minele din Valea Jiului numãrul salariatilor a scãzut sub 6.000.

Maximilian Ganju