Problema gunoaielor se adânceste. Deponeul de la Bârcea nu este functional, platforma de la Petrosani nu a fost preluatã de administratia localã, iar gunoaiele sunt transportate la Horezu.

În acest sens, edilii de la Petrosani îi îndeamnã pe cetãteni sã colecteze selectiv. Avem pubele colorate, fiecare pentru câte o categorie de deseuri, însã putini sunt cei care respectã aceste norme. “Problema gunoaielor o gestionãm prin douã moduri. Printr-o organizare si colectare cât mai bunã de cãtre cei care se ocupã de aceastã activitate, iar pe de altã parte printr-o educatie si constientizare a celor care aruncã gunoiul. Dacã se poate sã îl arunce selectiv încã de la container pentru a avea o cât mai bunã eficientã în aceastã activitate. În Valea Jiului avem aceastã problemã, cã trebuie sã ducem gunoiul la peste 100 de km distantã, ceea ce face sã creascã costurile cu aceastã activitate”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Autoritãtile locale de la Petrosani nu au preluat platforma temporarã de depozitare a deseurilor si estimeazã cã acest lucru ar putea fi implementat abia la sfârsitul anului. “Anul acesta, dacã vom ajung la o întelegere cu Consiliul Judetean vom putea sã depozitãm si în deponeul de la Petrosani, dar capacitatea lui este foarte micã. Asta ne poate ajuta câteva luni de zile. Mai mult nu”,  a mai spus sursa citatã.

Licitatii blocate si în tarã

Nu doar în judetul Hunedoara existã probleme în ceea ce priveste licitatiile pentru desemnarea operatorului care va prelua deseurile menajere. Aceeasi situatie se întâlneste si în alte judete, precum Mures sau Bistrita. În judetul Mures, problema a durat mai bine de sase luni. Abia în cursul sãptãmânii trecute a fost stabilit operatorul care preia deseurile.

Monika BACIU