Stagiunea Teatrului Dramatic I.D. Sîrbu de la Petrosani se deschide cu un spectacol – fenomen, pus în scenã de inegalabilul Alexander Hausvater. Va fi un fenomen, de la care fiecare dintre spectatori va pleca cu strigoii ce-l bântuie. De altfel, maestrul a si specificat cã nu a vrut sã dezvãluie absolut nimic despre premiera de sâmbãtã si cã a vrut sã lase întreaga surprizã pentru ora 18,00, la premierã.
O premierã care, ca sã îl citez, putea sã se joace chiar si în tara lui Ibsen. Strigoii lui, adaptati în contemporan, îi vom simti, însã, în noi. „Strigoii ne bântuie, prin definitie, pentru cã nu sunt în afara fiintei noastre, sunt în noi. Strigoii sunt acea capacitate a omului sã nu uite sã trãiascã în prezent, trecutul, prin carnalitatea si ferocitatea lui si suntem bucãtele de sentimente, de gânduri. Asa cã, între altele, si faptul cã noi ne bântuim pe noi însine. Ideea spectacolului este cã, fiind înãuntrul nostru, strigoii ne urmãresc, amintirile ne urmãresc, regretele ne urmãresc si e mult mai dificil sã te confrunti cu strigoiul în interiorul tãu, decât dacã ar fi existat, asa cum existã în mituri”, a spus Alexander Hausvater, regizorul piesei de teatru cu care se deschide noua stagiune. Henrik Ibsen a scris drama de familie, care nu a avut premiera în Norvegia, dar regizorul Alexander Hausvater spune cã a adaptat-o vremurilor noastre, iar asta o va simti fiecare spectator.
„Acest spectacol a fost scris de Ibsen, la sfârsitul secolului XIX, dar fiind asa de revolutionar, spectacolul nu a putut fi fãcut în Norvegia, iar premiera a avut loc la Massachusetts. Eu am adaptat asta la un timp universal, pentru a se identifica cu personajele si, mai ales, cu faptul cã, dacã acceptãm gândul cã strigoii sunt în noi, trebuie sã acceptãm faptul cã nu Ponta, nu Bãsescu, nu Iohannis, sunt vinovati, ci fiecare din noi”, ne-a explicat marele regizor.
Maestrul Hausvater s-a întors la Petrosani si recunoaste cã el însusi se regãseste printre strigoii care uneori au bântuit aceste locuri, de care ne îndeamnã sã fim mândri. „Când lucrez într-un oras, sunt si eu strigoi, bântuit de gândurile spectacolului, asa cã mã uit mai putin de jur-împrejur. Si, pentru mine, mai importanti sunt oamenii, micile conversatii cu oamenii de pe stradã, cu ospãtarii, cu vânzãtorii si asa mai departe, care aratã cã Petrosaniul e neînteles în restul tãrii si asta este o mare, mare problemã, pentru cã se crede cã este un oras care a cauzat mineriada, numai cu violatori, criminali, bestii cu bâte în mânã. Trebuie, cu ferocitate, combãtut acest lucru si primul pas este teatrul, cultura. Si asta trebuie sã fie clar: oamenii de aici trebuie sã se mândreascã cu existenta acestui teatru si a acestui spectacol, care, fãrã nicio discutie, sâmbãtã, putea sã se deschidã la Paris, New York, oriunde!”, a explicat Alexander Hausvater.
Regizorul nu ne promite nimic, nu ne dezvãluie mai nimic, ci ne lasã sã trãim pe viu spectacolul de sâmbãtã, fãrã asteptãri, doar cu plãcerea de a veni la teatru.
„Când mergeti la un spectacol al meu, nu vã asteptati la nimic, decât sã fiti gata pentru experientã, deschisi si sã lãsãm actorii sã ne petreze sub piele, încet, încet. Anticiparea cã va fi asa, sau asa, nu este importantã. As vrea ca acest public, în momentul în care intrã în teatru, sã uite de necazuri si, ca niste copii curiosi, plini de energie, sã se uite si sã trãiascã spectacolul. Nu ca un spectacol de consumatie. E bun sau e rãu, ci ca o întâlnire. Asta pentru cã lucrurile pe care nu le uitãm în viatã sunt întâlnirile. Poate una într-un tren, în autobuz, undeva în strãinãtate, o întâlnire cu niste personaje” , a conchis Alexander Hausvater.
Spectacolul „Strigoii” va fi tulburãtor, iar Hausvater sperã cã ne va „bântui” mult timp, dacã spectactorii îl vor lãsa sã le pãtrundã în suflet.
Diana Mitrache