Faptul cã nu mai sunt demolate clãdirile de la Mina Petrila îi pune în dificultate pe cei de la Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului, care nu mai au materiale sã umple puturile ce trebuiesc neapãrat astupate. Existã oricând riscul ca metanul din subteran sã iasã prin aceste guri, spre suprafatã, iar dacã cineva ar pãtrunde în apropierea putului, asta i-ar fi fatal.

În plus, lucrãrile de închidere bat pasul pe loc si miercuri, în aceastã sãptãmânã, Ministerul Culturii ar fi trebuit  sã ia o decizie în ce priveste clãdirile care rãmân nedemolate.

„Am solicitat, în mod expres cãtre Ministerul Culturii, pentru cã avem de rambleat legãtura dintre subteran si suprafatã si anume puturile si avem nevoie de acel material rezultat din demolãri pentru a pune în sigurantã acele legãturi, care sunt surse de potentiale pericole. La aceastã datã, avem rambleat un put, sunt spre finalizare cu al doilea put, în schimb, pentru al treilea put, nu avem deloc material de rambleare”, a declarat Aurel Anghel, director general al SNÎMVJ

Ramblearea puturilor preuspune umplerea acestora cu material rezultat din demolãri, însã, abia în 21 septembrie Comisia Nationalã de Culturã a preluat cererea de la mina Petrila.

Acolo sunt 10 clãdiri, plus alte 5 care ar urma sã nu fie demolate, ultimele fiind deja incluse în Patrimoniul National, însã, Ministerul Culturii va trebui sã dea cât mai urgent un rãspuns, deoarece mina Petrila are banii necesari închiderii pânã la finele anului 2016.

Diana Mitrache