Municipalitatea de la Petrosani a scos la licitatie contractul care prevede “delegarea gestiunii serviciului public de furnizare a energiei termice în sistem centralizat în municipiul Petrosani”. Se asteaptã ofertanti pentru aceastã licitatie. Totodatã au fost publicate si anumite clarificãri aferente acestei proceduri.

La Petrosani mai sunt bransati la sistemul centralizat de termoficare putin peste 2000 de abonati. Mai exact, sunt 1751 de abonati persoane fizice, peste 130 de societãti comerciale si alte câteva zeci de institutii publice, dar si 5 asociatii de proprietari. Una din clarificãri face referire la gradul de încasare a facturilor din ultimii trei ani. Rãspunsul oferit de municipalitate aratã cã nici mãcar jumãtate dintre abonati nu au achitat contravaloarea serviciilor de care au beneficiat.

“Gradul de încasare a facturilor de energie termicã: anul 2013: 45%, anul 2014: 41%, anul 2015: 45%”, aratã rãspsunul. Potrivit raportului administratorului judiciar al CEH, fosta societate de termoficare de la Petrosani avea datorii de peste 50 de milioane de lei.

“De asemnea, principalii clienti/debitori diversi, pe lângã cei mentionati anterior, pentru care au fost constituite provizioane de cãtre societate de-a lungul timpului sunt: – S.C. TERMOFICARE S.A. Petrosani pentru suma de 57.108.448 lei”, aratã raportul Casei de Insolventã GMC Craiova.

Jumãtate consum, jumãtate pierderi

Potrivit centralizatorului, în ultimii trei ani, municipalitatea de la Petrosani a comandat 102.846 Gcal, din care 23.516 Gcal au fost pierderi.

“Magistralele de termoficare, sunt foarte vechi, societatea înregistreazã pierderi cu privire la transportul si distribuirea energiei termice. De asemenea, un aspect asupra cãruia trebuie stãruit îl reprezintã faptul cã, desi, nivelul amortizãrii calculat pentru constructii si instalatii tehnice si echipamente este scãzut, respectiv 19,12% si respectiv 43,62%, acest fenomen este determinat de faptul cã pentru aceste active corporale la data la care s-a fãcut fuziunea, amortizarea s-a calculat de la început ca si cum ar fi fost active noi, motivat de faptul cã s-a încercat din considerente fiscale sã se evite, în urma unui control ulterior, stabilirea de cãtre organele fiscale a unor sarcini suplimentare.

Realitatea este cã aceste active sunt vechi, fiind puse în fuctiune încã din anii 1970- 1980, aspect cu efecte nefavoarbile în situatia în care s-ar dori cã activele care nu sunt profitabile sã fie valorificate pe piatã, mai ales ca acestea se adreseazã unei piete specializate”, mai aratã raportul GMC. Pentru a fi atribuitã licitatia este nevoie de prezenta a trei ofertanti. Actuala societate de termoficare este în procedurã de faliment, astfel cã edilii îsi iau mãsuri de sigurantã în cazul în care termocentrala Paroseni va putea furniza agent termic. A fost înfiintatã o nouã societate de termoficare, dar contractul nu poate fi atribuit în mod direct.

Monika BACIU