Proiectul noii legi a sanatatii stabileste printre altele statutul spitalelor, coplata, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va fi inlocuita de Autoritatea de Reglementare, iar contribuabilii vor trebui sa incheie contracte cu asa-numitele societati mutuale non-profit sau cu asiguratori.

Proiectul urmeaza sa fie supus dezbaterii publice, ministerul postandu-l pe site la sfarsitul acestei saptamani.

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a prezentat marti proiectul in comisiile reunite de sanatate din Parlament si a afirmat ca noua lege prevede reorganizarea caselor de asigurari de sanatate in 12 case regionale, fata de cele 44 care functioneaza in prezent. “Reducerea numarului de case de asigurari are doua efecte

pozitive. Primul este ca reducem nivelul structurilor administrative, al doilea ca reducem riscul politizarii si crestem eficienta acordarii serviciilor medicale, deoarece stim ca acordarea serviciilor medicale se centreaza in principal pe centrele universitare sau pe orasele mari, care au structuri de asistenta medicala performante. (…) Fiind o coordonare regionala, poti sa eficientizezi acordarea serviciilor medicale spitalicesti. Ca societati mutuale de asigurari de sanatate”, a sustinut Cepoi, citat de Mediafax. Acesta a precizat ca statutul caselor de sanatatate va fi de societati mutuale.

Potrivit ministrului, prin noua lege se propune eliminarea taxei pe sanatate pentru angajatori, care sa constituie insa un fond de 2% din cheltuielile de personal.

“Nivelul contributiei la sanatate ramane acelasi, 5,5% pentru angajat, 5,2% pentru angajator. Exista si o propunere in care angajatorul sa nu mai plateasca, si 5,5% sa se plateasca pe toate veniturile populatiei”, a sustinut Cepoi.

El a mai spus ca spitalele de stat vor avea un alt statut juridic si isi vor putea plati angajatii in functie de performante.Proiectul de lege aduce noutati si in ceea ce priveste coplata, care a fost schimbata de mai multe ori. Potrivit noii legi coplata va fi o suma fixa pe care orice asigurat o va plati pentru avea acces la serviciile din pachetul de baza, insa cat se va plati si pentru ce servicii se va stabili ulterior.

In noul proiect de lege privind reforma in sanatate, pe care Ministerul urmeaza sa-l puna pe site la sfarsitul saptamanii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va fi inlocuita de Autoritatea de Reglementare, iar contribuabilii va trebui sa incheie contracte cu asa-numitele societati mutuale non-profit sau cu asiguratori, potrivit informatiilor ZF. La randul lor aceste societati vor incheia contracte cu furnizorii de sanatate. Nu este clar daca statul se retrage complet, asa cum era prevazut in noul proiect de reforma care a fost lansat in dezbatere la inceputul anului, sau este vorba de o reorganizare a actualelor case de asigurari judetene.

Ileana Firtulescu