Peste 200 de români, italieni, maghiari, polonezi si bulgari se întâlnesc sãptãmâna viitoare la Petrosani într-un proiect european.

Scopul este de a promova valorile civice si de a îndemna lumea sã se implice în proiecte pentru salvarea fiecãrui loc în parte si, implicit, a Europei, pentru cã vor fi abordate inclusiv teme legate de migratie. „Este un proiect denumit „Europa pentru cetãteni”, care va avea loc de sãptãmâna viitoare miercuri, când va fi deschiderea oficialã. Va fi în centrul orasului si vor defila toti participantii. Vor participa, în afarã de cei din Petrosani, alte 4 orase din Europa: Bansko din Bulgaria, Ponte Nelle Alpi din Italia, Psary din Polonia si Varpalota din Ungaria. Vor fi cam 100 de strãinã si cam tot atâtia de la Petrosani, membri ai unor ONG-uri de la noi”, a spus Eduard Wersanski, coordonatorul proiectului.

Cu acest prilej vor fi o serie de work-shop-uri, seminarii pe tema euro-scepticismului, a migratiei si  chiar problema vârstnicilor va fi abordatã, cã tot se apropie ziua de 1 octombrie când este celebratã „Ziua persoanelor vârstnice”.

Organizatorii vor sã îi determine pe cât mai multi locuitori ai zonei sã se implice atunci când detecteazã o problemã în societate. Vor fi prezenti cei putin 20 de reprezentanti ai ONG-urilor de la noi si 25 din tãrile participante, plus primarii acestor orase, care ne vor arãta cum putem sã fim de ajutor.

Diana Mitrache