Stocuri fãrã miscare si cele cu miscare lentã folosite pentru a suplini lipsa utilajelor. Complexul Energetic Hunedoara are pe stoc piese de circa 49 milioane de lei. O parte dintre acestea vor fi valorificare în procedura de reorganizare a societãtii, însã pânã atunci acestea sunt miscate pe la unitãtile miniere si termocentrale pentru a suplini lipsa materialelor.

“Stocurile cu miscare lentã si cele fãrã miscare vor fi în planul de reorganizare. Am depistat valoarea lor, am depistat cum sunt, le mai miscãm între noi ca sã ne putem folosi de ele acolo unde este necesar, restul vor fi supuse valorificãrii pentru a aduce niste bãnuti în societate. Valoarea lor este undeva la 49 de milioane. În acest stoc existã si stocul de sigurantã necesar pentru orice societate, adicã nu vom valorifica 49 de milioane, dar orice bãnut este o gurã de oxigen pentru noi. În anumite situatii am relocat din stocuri acolo unde e nevoie, tocmai pentru a nu cheltui alti bani, stiind cã avem în curtea noastrã. Preluãm si folosim unde ne trebuie”,  a declarat Bogdan Stãnescu, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara. Faptul cã angajatii din minerit lucreazã în conditii rudimentare nu este o surprizã pentru nimeni. Lipsa investitiilor în sectorul minier si-a lãsat amprenta, însã nici nu pot fi realizate lucrãri de modernizare.

“Oamenii lucreazã rudimentar cu instrumente vechi si foarte vechi, dar în acelasi timp nici situatia financiarã a societãtii nu ne-ar permite sã investim. Trebuie sã plãtim salariile, sã plãtim furnizorii pentru cã dacã ei nu ne furnizeazã nu avem cu ce sã muncim. Nu avem gaz, plasã, lemne si atunci în fiecare zi e o provocare, cei de la societate se gândesc pe cine mai acoperã ca si furnizor, pe cine sacrificã. Banii sunt limitati, iar din ce avem trebuie sã rezolvãm cam de trei ori sacul de bani, acoperi într-o parte si sacrifici în altã parte. Noi vrem sã creem un echilibru si cu muncitorii care lucreazã în conditii foarte neprielnice, neumane, dar si ne acoperim celelalte obligatii”, a mai subliniat sursa citatã.

Si administratorul judiciar este sceptic cu privire la conditiile de lucru ale angajatilor CEH. “Desi am fost asigurati de cãtre conducerea societãtii si de cãtre compartimentul de specialitate cã nu se face rabat la asigurarea conditiilor de sigurantã a muncii în unitãtile miniere, este foarte posibil ca lipsa resurselor financiare necesare sã afecteze aprovizionarea cu materiale si echipamente de protectie specifice”, aratã raportul. Ministerul Energiei discutã la Bruxelles închiderea a douã unitãti miniere pentru salvarea altor douã care prezintã viabilitate.

Monika BACIU