Cei cu „coajã la cur”, care confundã oarece functii cu omenia, i-au numit pe cei 17 copii ai Scolii 4 Jiet-Petrila tigani, în sens peiorativ. Altii i-au considerat pui de oameni mai putin norocosi în viatã, din punct de vedere socio-economic, si i-au ajutat sã nu abandoneze scoala donând rechizite, hranã si îmbrãcãminte. Directorul general al Apa Serv Petrosani, membru în comitetul Crucii Rosii Petrosani, a devenit protectorul scolii si al micilor elevi.

Crucea Rosie Petrosani si câtiva oameni cãrora le pasã de cei mai putin norocosi în viatã au ajutat copiii  Scolii primare nr.4 Jiet, Petrila, scoalã care are 17 elevi cu cei de la grãdinitã cu tot. Rechizite, jucãrii, hranã, îmbrãcãminte, de fiecare lucrusor primit, bucuria celor mici a fost maximã. În demersurile lor de a aduna sponsori pentru actiunea umanitarã, au fost cel putin doi „domni”, cu ceva functii, care au exclamat: „aaa, acolo, la tigani”… Atitutudinea acestora a fost socantã, mai ales cã oamenii în cauzã sunt priviti ca fiind unii cu scaun la cap, în sensul cã nu i-ai fi bãnuit niciodatã cã gândesc mãcar ceea ce au spus. „Tigani, în sensul rãu al cuvântului sunt ei, pentru cã s-au vãzut cu coajã la cur si cred cã automat au devenit si oameni de omenie” – a exclamat, enervat, un sponsor din Petrila.

Înainte de a începe scoala, Crucea Rosie Petrosani a rãspuns nevoilor cerute unui elev de scoalã si au donat copiilor rechizite, dulciuri si îmbrãcãminte, iar Carla Gaier, membrã a Crucii Rosii Petrila, a tinut sã împartã bucuria zilei de nastere a fiului sãu micutii de la Jiet, oferind un tort, jucãrii si îmbrãcãminte. Ziua a fost frumoasã, dar în acelasi timp deosebit de grea… Copiii aveau acea teamã, ca nu cumva comportarea lor sã-i facã pe cei care nu i-au uitat sã se rãzgândeascã…  Si-au înfrânat nerãbdarea si cuminti , au savurat bunãtãtile…  Dar felul cum au fãcut-o putea înmuia si pietrele, nu doar un om, cât de puternic ar fi fost! Unui pusti de 3-4 ani, mama îi dãdea sã mãnânce din felia de tort si în timp ce mesteca, ochii lui „îmbrãtisau” bunãtatea din farfurie… O altã fetitã a mâncat jumãtate din portie, dupã care a fost surprinsã trecând strada cu prãjitura rãmasã. Mergea acasã sã-i ducã si fratelui sãu…

În timp ce toatã aceastã scenã se petrecea în curtea scolii, într-un peisaj si o vreme minunate, la scoalã se lucra. Fusese puternic afectatã de grindina si ploile abundente ulterioare. În cele trei clase persista mirosul puternic de igrasie, iar peretii, care nu avuseserã timp sã se usuce, pãstrau petele de umezealã chiar daca se zugravise proaspãt…

Ca membru în comitetul de conducere al Crucii Rosii Petrosani, directorul SC Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram, si-a propus si asumat ca de acestã scoalã sã se ocupe personal.

„Vã rog sã faceti un necesar, voi trimite si oameni care sã vadã exact ce se poate face ca mucegaiul sã nu afecteze copiii, sã-l îndepãrtãm cumva, pentru cã existã metode pentru asa ceva. De acum încolo mã voi îngriji personal de aceastã scoalã” – a spus Costel Avram învãtãtoarei Gabriela Malea.

Protectorul Scolii din Jiet, Costel Avram, a desemnat deja un om care sã tinã permanent legãtura cu scoala.

Remarcabilã a fost si reactia unui om extrem de dinamic si cunoscut pentru actele sale de binefacere, din Simeria, fost viceprimar, actual consilier judetean – Eduard Felciuc. Vãzând actiunile umanitare de la respectiva scoalã din Jiet, a trimis la rândul sãu rechizite, urmând, cât de curând, si ghiozdanele.

Ileana Firtulescu