Dupã nici o lunã de la aderarea la British Gymnastics, fostul elev al CSS Petrosani, Eric Deli, 11 ani, a fost repartizat la cea mai înaltã clasã sportivã la gimnasticã aerobicã din Marea Britanie – Federatia Internationalã de Gimnasticã (FIG). La primul concurs national, care a avut loc duminicã, la Guildford, reprezentând un club englez, Eric a obtinut medalia de argint, dar pare sã fi cucerit primul loc în inimile englezilor aflati în salã, care l-au aclamat îndelung…

Familia Deli, din Petrosani, s-a reunit în Marea Britanie în urmã cu douã luni, unde capul familiei, Gabriel Deli plecase în luna ianurie a acestui an. Un bãrbat cu capul pe umeri, cunoscãtor a trei limbi strãine, calificat în mai multe meserii, cu experientã considerabilã în trasportul european, „a creat” mediul pentru a-si duce si familia – sotia si fiul. La jumãtatea lunii iulie 2016, acest lucru s-a întâmplat. Fiul, Eric, de 11 ani, fãcea parte din echipa de gimnasticã aerobicã a CSS Petrosani, multiplã campioanã regionalã si nationalã, clasa apreciatei antrenoare Elena Becze. Pãrintii lui Eric au dorit ca fiul lor sã continue sportul de performantã, drept pentru care au cãutat si au gãsit un club din Londra, care dupã ce l-a testat, l-a primit imediat si chiar l-a introdus la cea mai înaltã clasã, a elitelor sportive la categoria sa de vîrstã, FIG (Federatia Internationalã de Gimnasticã). Cu acordul pãrintilor si a Federatiei Române de Gimnasticã, Eric a fost ales sã reprezinte Anglia în concursurile nationale si internationale.

Primul concurs a avut loc în 17-18 septembrie 2016, Alex Strachan Cup 2016 – British Gymnastics, concurs pentru care antrenorii englezi s-au ocupat de gimnastul român timp de trei sãptãmâni, 5 ore pe zi, creând special pentru el un exercitiu “elegant, dinamic, cu elemente complexe”, la proba individual. Duminicã, evolutia lui Eric a ridicat în picioare sala, care l-a aplaudat îndelung. Juriul, format din 15 arbitri, i-a acordat nota 17, 050, Eric fiind surclasat de un tânãr englez, care a obtinut 17,100 puncte.

5-1

“Am fost opriti de mai multi spectatori si felicitati pentru copilul nostru. Când englezii din public te felicitã pe tine si pe antrenori pentru copilul tãu, este un început bun. Data viitoare vom câstiga primul loc pentru cã vom putea. Scopul meu, ca tatã, este sã-mi vãd copilul fericit” – a declarat, imediat dupã concurs, Gabriel Deli, tatãl medaliatului cu argint în UK.

De precizat cã Eric Deli nu a evoluat niciodatã, în România, la individual, exigentul antrenor român considerând cã micul sportiv mai are nevoie de pregãtire pentru a ocupa podimul fãrã probleme.

“Performanta necesitã multã muncã si disciplinã si trebuie arse toate etapele pregãtirii, temeinic si serios” – spunea Elena Becze, antrenorul care a dus echipa de la Scoala Sportivã din Petrosani, în fiecare an, pe podiumurile nationale.

Ileana Firtulescu